Kizárólagos szoptatással megelőzhető a gyerekkori asztma

Korábbi eredmények alapján a szoptatás csökkenti az asztma valószínűségét, de ez attól is függ, hogy milyen hoszú ideig szoptat az édesanya. Azok a gyerekek, akiket édesanyja csak rövid ideig szoptat, vagy nem kizárólag szoptat, gyakrabban tapasztalnak asztmás tüneteket 4 éves korukig.

Holland kutatók 5000 gyereket vizsgáltak, akiket különböző módon szoptattak egy éves korukig. Nézték, mennyi ideig szoptak és mikor kaptak tejet vagy szilárd táplálékot is mellé. 4 éves korukig követték a gyerekeket, hogy kiderüljön, vannak-e asztmás tüneteik. A közlemény online jelent meg az European Respiratory Journal-ban.

Azok között a gyerekek között, akiket nem anyatejesen tápláltak, többször fordult elő asztmás típusú légzés, rövidebbek voltak a légvételeik, többször volt száraz köhögésük, kínozta őket légúti váladékozás első négy évük során, mint azok között a gyerekeket között, akik hat hónapos korukig kizárólag szoptak. Azok, akik egyeltalán nem kaptak anyatejet, másfélszer gyakrabban lettek aszmásak és voltak váladékosak a légútjaik. Ugyanez volt igaz azokra a gyerekekre, akik az anyatej mellé tejet illetve más szilárd táplálékot is kaptak.

”A kizárólagos szoptatás hossza és a légúti megbetegedések kialakulása az első négy életév során független a légúti fertőzésektől és allergiás megbetegedésektől. Az eredmények is a legalább hat hónapig tartó kiárólagos szoptatás jelentőségét hangsúlyozzák a fejlett országokban is” – mondta el a cikk szerzője, Dr Agnes Sonnenschein-van der Voort, a rotterdami  Erasmus Egészségügyi Központ kutatója. A szerzők szerint további vizsgálatokat kell végezni, hogy a szoptatás életen át tartó védő hatását megismerjék a különböző típusú asztmák esetében.