Jelentősen meghosszabbítható az emlődaganatos betegek várható túlélése

Bár a daganatellenes terápiák folyamatosan fejlődnek, fontos, hogy a tudomány új kezelési stratégiákat keressen, javítsa a várható túlélést, az életminőséget, és csökkentse a visszaesés kockázatát a már tumormentessé vált betegeknél. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-nek a Journal of Cancer Research & Therapy című nemzetközi folyóiratban megjelent tanulmánya ezen a téren nyit meg új, tudományosan megalapozott lehetőséget.

A HYD Kft. kutatásainak eredményei szerint többfajta daganatos megbetegedés túlélési időtartamát is jelentősen megnövelheti a csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz (DDW) alkalmazása, ezek közül kiemelkedik az emlődaganat, amely különösen érzékenynek bizonyult a deutérium-megvonásra. Ezt az eredményt a törzskönyvezett Vetera-DDW-25 daganatellenes állatgyógyászati készítmény alkalmazásának 14 éves tapasztalata is igazolta, mely kiemelkedően hatékony volt a kutyák közt gyakori emlődaganat esetében. Műtétet megelőzően alkalmazva javította a daganatok műthetőségét, inoperábilis daganatok esetében csökkentette a tumorok méretét, műtét utáni alkalmazás során csökkentette a kiújulás gyakoriságát. A most megjelent publikáció a humán eredmények vonatkozásában erősítette meg az eljárás kiemelkedő hatékonyságát. Hazánkban az emlődaganat a nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség, életkort tekintve leggyakrabban az 50-65 év közöttiek érintettek leginkább.

Tudományos eredmények:

A HYD Kft. a kutatás során 232 beteg sorsának alakulását követte nyomon 1993 és 2011 között. A vizsgálatban értékelt betegek közül a DDW-fogyasztás megkezdésekor 158-nál korai stádiumú emlődaganatot diagnosztizáltak, míg 74-en előrehaladott stádiumú, távoli áttételes betegségben szenvedtek. A korai stádiumú betegeknél a medián túlélés – az az időtartam, amikor a betegek fele még életben van – 18,1 évnek adódott, míg az előrehaladott stádiumú, távoli áttételes emlőtumoros betegek esetében 4,3 évnek, szemben a várható 1–2,6 évvel, így ebben a csoportban 2-3-szor hosszabb volt a várható túlélés. Abban a 48 fős alcsoportban, amelyben a betegek a konvencionális kezelések után, daganatmentes állapotban kezdték fogyasztani a DDW-t, kiemelkedően jó eredményt értek el a kutatás során: a medián túlélés számítása nem volt lehetséges, mivel a követési időn belül ebben a betegcsoportban mindössze egyetlen halálozás történt.

Azoknál a betegeknél, akik legalább évente egyszer megismételték a DDW-kúrát, a medián túlélés 24,4 évnek adódott, alátámasztva, hogy az ismételt deutériumszint-csökkentés a kiújulás, áttétképződés megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.

Hasonlóan jó eredmények születtek más tumortípusok esetében is, így például a tüdő- és prosztatadaganatok kezelésében is jelentős hatása volt a csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztásának.  A HYD Kft. további humán klinikai vizsgálat elindítását tervezi magyar és külföldi kórházak, klinikák bevonásával.

„Véleményem szerint, ha a 35 év feletti egészséges emberek évente egy alkalommal, 2-3 hónapon keresztül élnének a deutériummegvonás lehetőségével,  azzal jelentősen lehetne mérsékelni a daganatos megbetegedések kockázatát, előfordulási gyakoriságát– mondta dr. Somlyai Gábor, a HYD Kft. ügyvezető igazgatója, az 1990-ben megkezdett kutatások elindítója és vezetője.

A HYD Kft., illetve dr. Somlyai Gábor egyedülálló kutatásai, melyek a világon elsőként vizsgálták a természetben jelen lévő deutérium biológiai, élettani jelentőségét, bizonyítékként szolgálnak arra, amit a hazai és nemzetközi szakma egyre szélesebb körben elismer és visszaigazol: a deutérium jelentős szerepet tölt be a sejtosztódás, a sejtanyagcsere szabályozásában, a deutériummegvonás elvére épülő kezelés áttörést hozhat a daganatterápiában, az eljárás integrálásával többszörözhető a napjainkban alkalmazott konvencionális kezelések hatékonysága.