Kevesebb műtött rákbeteg hal meg

A British Medical Journal Open internetes számában megjelent tanulmányban Jesse Sammon, a Henry Ford Kórház urológusa azt írja, hogy a látszólag ellentmondásos eredmény azzal magyarázható, hogy az orvosok jobban reagálnak a betegválságokra.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy bár a súlyos műtéteket követő megelőzhető szövődmények, például a vérrög, a fertőzések, a légzési elégtelenség vagy a nyomás hatására kialakuló fekélyek gyakorisága nő, az ilyen beavatkozásokon átesett betegek általános halálozási aránya csökkent az Egyesült Államokban” – számolt be Dr. Sammon. „Ez az ellentmondás azzal magyarázható, hogy az orvosok korábban tudják azonosítani ezeket a szövődményeket, és hatékonyabban kezelik őket, ami a mortalitás arányának csökkenését eredményezi az ilyen műtéteken átesett betegek populációjában.”

A szakértő ennek ellenére úgy véli, hogy többet kellene tenni az ilyen jellegű komplikációk megelőzése érdekében. „Pusztán azért, mert az orvosok hatékonyabban képesek kezelni ezeket a szövődményeket, még nem teszi semmissé azt a tényt, hogy van mit fejlődnünk az ilyen komplikációk kialakulásának megelőzésében” – állítja Dr. Sammon.

A nagyszabású kutatás során a szakértők 2,5 millió 18 éven felüli beteget vizsgáltak, akik 1999 és 2009 között estek át nagy rákműtéten.
.