Hatszorosára növeli a petefészekrák kockázatát a most megtalált gén

Átlagosan minden hetvenedik nőnél van esély a petefészekrák előfordulására, azok körében azonban, akik a RAD15D jelű gén hibás változatát hordozzák, felbukkanásának egy a tizenegyhez a valószínűsége.

A brit rákkutató intézet munkatársai a Nature Genetics című szakfolyóiratban vasárnap tették közzé felfedezésüket. ”Ilyen mértékű kockázatnál fontolóra veheti valaki a petefészkei eltávolítását, miután megszülettek gyerekei, hogy megelőzze a petefészekrák kialakulását” – mondta Nazneen Rahman genetikus a The Daily Telegraph brit napilapnak.

A tanulmányban 911 olyan nő DNS-ét elemezték, akik családjában előfordult petefészek- és emlőrák, valamint 1060 ember DNS-ét az ”átlagnépességből”. A DNS-mintázat összehasonlításakor derült fény arra, hogy a szóban forgó gén hibás változata milyen nagy mértékben emeli a daganat kockázatát.

A petefészekrák túlélési esélye még mindig alacsony más tumortípusokhoz képest. Míg az emlőrákosok 92 százaléka életben van a diagnózist követő 5 év elteltével, addig ez az arány a petefészek daganatánál csak nagyjából 40 százalék.