Hajlamosabbak a petefészekrákra a nagydarab nők

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Egy nemzetközi tudóscsoport tagjai 14 országból összesen 47 kutatási anyagot vizsgáltak meg, amelyben 25 000 petefészekrákos és 81 000 egészséges nő adatait rögzítették.

A vizsgálatok szerint magasság szempontjából minden plusz öt centiméter növeli a petefészekrák kialakulásának esélyét. A magasabb testtömegindex (a testsúlyból és a magasságból számított érték) szintén szoros összefüggésbe hozható a petefészekdaganat kialakulásával, de csak azoknál a változókorban lévő nőknél, akik sosem kaptak hormonkezelést.

A magasság és a testsúly, valamint a petefészekrák előfordulása közti kapcsolat azok után is megmaradt, hogy a tudósok más tényezőket (kor, első menstruáció, családi halmozottság, fogamzásgátló szedése, menopauza, dohányzás, alkoholfogyasztás) is figyelembe vettek.

Az elmúlt évtizedekben a fejlett országokban élő nők átlagos magassága és testsúlya egyre nő, ez pedig nem kívánt mértékben növelheti a petefészekrák előfordulási arányát, még akkor is, ha a tudósoknak nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk a mostani kutatás során.

A tanulmány részletes leírása a PLoS Medicine című szaklap legfrissebb számában olvasható.