Hajlamosabbak a petefészekrákra a nagydarab nők

Egy nemzetközi tudóscsoport tagjai 14 országból összesen 47 kutatási anyagot vizsgáltak meg, amelyben 25 000 petefészekrákos és 81 000 egészséges nő adatait rögzítették.

A vizsgálatok szerint magasság szempontjából minden plusz öt centiméter növeli a petefészekrák kialakulásának esélyét. A magasabb testtömegindex (a testsúlyból és a magasságból számított érték) szintén szoros összefüggésbe hozható a petefészekdaganat kialakulásával, de csak azoknál a változókorban lévő nőknél, akik sosem kaptak hormonkezelést.

A magasság és a testsúly, valamint a petefészekrák előfordulása közti kapcsolat azok után is megmaradt, hogy a tudósok más tényezőket (kor, első menstruáció, családi halmozottság, fogamzásgátló szedése, menopauza, dohányzás, alkoholfogyasztás) is figyelembe vettek.

Az elmúlt évtizedekben a fejlett országokban élő nők átlagos magassága és testsúlya egyre nő, ez pedig nem kívánt mértékben növelheti a petefészekrák előfordulási arányát, még akkor is, ha a tudósoknak nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk a mostani kutatás során.

A tanulmány részletes leírása a PLoS Medicine című szaklap legfrissebb számában olvasható.