Gyomorszűkítő műtét javasolt a 2-es típusú cukorbetegeknek

A Johns Hopkins Egyetem kutatói mintegy két évig követtek 2235 ilyen beavatkozáson átesett egyént, és megállapították, hogy az esetek 85 százalékában elhagyható a gyógyszerelés, akkor sem változik előnytelenül a vércukorszint. Bár a műtét rendkívül drága, a cukorbetegek egészségügyi kezelése még drágább, vagyis összességében az egészségügy jól jár.

Dr. Martin Makary, a Johns Hopkins sebésze szerint az elhízás olyan súlyos népegészségügyi probléma, hogy lassan háttérbe szorítja a dohányzást. A tanulmány szerint egy beavatkozás segítségével két kockázati faktort is fel lehet számolni. Azonban a sebészeti megoldás nem mindenkinél működik, leginkább csak azoknál, akik testtömegindexe (BMI) 30 feletti, ráadásul csak akkor szabad alkalmazni, ha a többi beavatkozás már kudarcot vallott.

Az Archives of Surgery folyóirat augusztusi számában megjelent tanulmány megjegyzik, hogy a cukorbetegség kezelése nagyon drága: csak az Egyesült Államokban évente mintegy 83 milliárd dollárt költenek a cukorbetegek kórházi ellátására. Becslések szerint az amerikai populáció 8 százaléka cukorbeteg.

Makary és munkatársai hét államban vizsgáltak a 2002 és 2005 közötti időszakban gyomorszűkítő műtéten átesett betegeket, akik közül mintegy 85 százalék csökkenthette gyógyszereit – a betegek átlagosan 4,4 gyógyszert szedtek. Hat hónappal később mintegy 75 százalék teljesen elhagyta gyógyszereit, míg két év múlva 85 százalékra nőtt a gyógyszert nem szedők aránya.

A szakértők egyetértenek azzal, hogy a jelenség titka a megváltozott hormonális állapot. Dr. Joel Zonszein, a Klinikai Cukorbetegség Központ (New York) igazgatója szerint az inkretin-rendszer változása lehet a kulcs, mely a gyomor-bélrendszer hormonjainak termeléséért felelős. Zonszein szerint a sebészeti beavatkozás hatása gyors és drámai, de a tanulmány hátrányának tartja, hogy a vizsgálat csak a nagyon kövér emberekkel számolt. Ugyanakkor, mint minden műtéti beavatkozásnál, ebben az esetben is számolni kell a potenciális szövődményekkel: vérzés, fertőzés, varratelégtelenség, véralvadék kialakulása. A kései hatások között lehetnek emésztési és felszívódási zavarok (főként, ha elégtelen vitamin- és ásványisó-bevitel társul), valamint sérvek, mely átlagosan tíz betegből egyet érint.