Egyre cukrosabb ételeket fogyasztunk -észrevétlenül

Az ajánlott maximális adag négyszeresét, akár 46 teáskanálnyi cukrot is elfogyasztunk naponta, főként a feldolgozott élelmiszerekben elrejtve. A magas cukortartalmú étrend pedig éppolyan halálos következményekkel járhat, mint a magas zsírtartalmú, ha a koleszterinszint emelkedését és a szívbetegség kockázatát nézzük, figyelmeztetnek a kutatók.

A Journal of the American Medical Association folyóirat áprilisi számában megjelent tanulmány alapján a legtöbb embernek fogalma sincs arról, valójában mennyi cukrot is fogyaszt naponta. Miriam Vos, az amerikai Emory Egyetem orvosi karának gyermekgyógyász docense szerint a cukorban gazdag étrend csendes fenyegetést jelent az egészségre.

Egyre édesebbek az ételek

„Ahogyan a zsírban gazdag étrend növeli a triglicerid- és koleszterinszintet, a cukor szintén megemeli ezeket a vérzsírokat” – magyarázta az AFP-nek Vos. „Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az összes cukorfogyasztás, ennek legnagyobb része a hozzáadott cukorból származik, amelyeket az élelmiszeripar édesítőként használ, hogy vonzóbbá tegye a feldolgozott és félkész termékeket a vásárlók számára.”

A vizsgálatban 6 ezer férfi és nő táplálkozási adatait és vérvizsgálati eredményeit elemezték az 1999 és 2006 közötti időszakból. A résztvevőket az általuk elfogyasztott hozzáadott cukor alapján sorolták öt csoportba.

„A legtöbb cukrot fogyasztó csoport átlagban 46 teáskanálnyi cukrot fogyasztott el naponta” – nyilatkozta a kutatásvezető. „A legkevesebb cukrot bevivő csoport esetében ez viszont mindössze három teáskanálnyi volt. A hosszútávú egészségmegőrzés szempontjából az embereknek figyelniük kellene arra, mennyi hozzáadott cukrot fogyasztanak és csökkenteniük kellene ezt a mennyiséget.”

Ez volt az első olyan vizsgálat, amely a hozzáadott cukrok és a vérzsírok, mint például a HDL („jó” koleszterin), a trigliceridek és az LDL („rossz” koleszterin) közötti összefüggést vizsgálta. Az elemzés során nem vették figyelembe a gyümölcsökben és a gyümölcslevekben természetesen előforduló cukrokat, csak az úgynevezett hozzáadott cukrokat.