Életmentő vizsgálat 55 és 64 éves kor között

A Nagy-Britanniában több mint 170 ezer ember részvételével végzett 16 éves tanulmány azt is kimutatta, hogy az egyszeri eljárás harmadával csökkenti a betegség előfordulását a kontrollcsoporthoz képest, akik nem estek át a vizsgálaton. A viszonylag egyszerű szűrővizsgálat jelentős mértékben csökkentheti a vastag- és végbélrák előfordulási és halálozási arányát – nyilatkozta a sajtótájékoztatón a tanulmányt megjelentető The Lancet szakfolyóirat képviselője.

Az elmúlt években parázs vita folyik a különféle rákbetegségek, köztük az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák leghatékonyabb és leggazdaságosabb szűrési módjáról. A vastagbélrák a rák harmadik leggyakrabban diagnosztizált formája a világon, amely több mint egymillió embert érint, és 600 ezer halálesetet okoz évente. A vastagbélrákos esetek döntő többsége adenómákból alakul ki, egy olyan daganatmegelőző állapotot jelentő polipból, amely a népesség 20-30 százalékában előfordul. A betegségben érintett emberek többségében 60 éves korig kialakul adenóma.

Az új tanulmány eddig a legmeggyőzőbb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a szigmoidoszkópia nevű eljárás, késői középkorban végezve jelentős védelmet nyújt a halálos rák ellen. Az általában altatás nélkül végzett flexibilis szigmoidoszkópia lehetővé teszi, hogy az orvos megvizsgálja a végbelet és a vastagbél alsó szakaszát, az úgynevezett szigmabelet. A vastag- és végbélrákos esetek kétharmada ebben a szakaszban alakul ki. Az eljárás során a jóindulatú és a rákos daganatok eltávolíthatók. A vizsgálat kevésbé invazív – és olcsóbb – mint a teljes kolonoszkópia, amelyben a teljes vastagbelet átvizsgálják, miközben a páciens altatásban van.

Számos egészségügyi rendszerben a vastagbélrákszűrés székletminta vizsgálattal történik, mely során a vér jelenlétét ellenőrzik. Ez az eljárás 15 százalékkal csökkenti a mortalitást.

A mostani tanulmányban 170 432 férfi és nő résztvevőt kértek fel 1994 és 1999 között, az alanyokat két csoportra osztották. 113 200 a kontroll csoportba került, 57 237 pedig az intervenciós csoportba. A szűrési és a 11 éves nyomonkövetési időszakban 2524 résztvevőben mutattak ki vastagbélrákot, 1816-ot a kontroll csoportban, és 706-ot az intervenciós csoportban. A betegség előfordulási aránya a szűrővizsgálaton átesett emberekben 33 százalékkal, a mortalitás pedig 43 százalékkal csökkent. Amikor az eredményeket a végbélre és a vastagbél alsó szakaszára korlátozták, az előfordulási arány felével csökkent.

„A flexibilis szigmoidoszkópia biztonságos és praktikus vizsgálat, és még ha egyetlen alkalommal végzik is 55 és 64 éves kor között, jelentős és hosszan tartó védelmet nyújt a vastagbélrák ellen” – írták összegzésükben a szerzők. Azt is hozzátették, hogy bár sokkal drágább, mint a vér kimutatása a székletmintában, mégis költséghatékony lehet, főként az előfordulási arány csökkentésének köszönhetően elkerült kezelési költségek révén.

Az Imperial College London kutatói Wendy Atkin vezetésével úgy vélik, hogy a rák előfordulásának és mortalitásának csökkenése az idő előrehaladtával még nagyobb lesz.

„Ha az előfordulási arány a szűrésen átesett résztvevőkben alacsony marad a nyomonkövetés további szakaszában is, a csökkenés mértéke tovább fog emelkedni” – állítják.