Egy rákspecialista ellenzi a mobiltelefonok használatát

Dr. Ronald B. Herberman figyelmeztetése ellentmond a számos tanulmánynak, melyek nem találtak összefüggést a rák és a mobiltelefonok használata között; illetve az Amerikai Gyógyszer-és Élelmiszeripari Kabinet közönyének. Herberman aggodalmát nyilvánosságra nem hozott adatokra alapozza. Szerinte túl hosszú időbe telik, míg a tudomány választ ad a kérdésekre, így az embereknek már most cselekedniük kell, különösen, ha gyermekekről van szó.

„Úgy vélem, nem szabad megvárnunk, míg egy tanulmány megjelenik, inkább jobb a békesség.” – nyilatkozta. Más nagyobb rákkutató központok még nem fogalmaztak meg hasonlót a mobiltelefonokkal kapcsolatban. Herberman tanácsa azonban biztosan elgondolkodtatja a mobiltelefon használókat, különösen a szülőket. Herberman mintegy 3 000 helyre küldte el feljegyzéseit, melyben kifejti, a gyerekek csak végszükség esetén használjanak maroktelefont, mivel az agyuk még fejlődésben van. A felnőttek is lehetőleg tartsák távol a fejüktől a készüléket, használjanak inkább headsetet. Figyelmeztet arra is, hogy lehetőleg nyilvános helyen (pl. buszon) se telefonáljunk, mert így másokat is kiteszünk a telefon elektromágneses terének.

A tudósokat az elektromágneses sugárzás aggasztja, különösen azok gyermekekre gyakorolt esetleges hatásai. Az agyspecialisták konferenciáin nem kapott kiemelt helyet ez a terület.