Egészségre nevelik a budapesti fiatalokat – az emelkedett koleszterin romboló hatása

A gödöllői, debreceni és budai középiskolák után az idén a pesti gimnáziumok mérték össze tudásukat a Koleszterinsuli verseny keretében. A Richter Gedeon Nyrt. által életre hívott megmérettetés célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a magas koleszterinszint romboló hatására, valamint az egészséges életmódra. A döntőt 2021. december 11-én rendezték meg a budapesti Eötvös József Gimnáziumban.

A kardiovaszkuláris betegségekből adódó elhalálozás a magyar populációt – erőteljesen érinti. Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni. A verseny fő célkitűzése megértetni a diákokkal, hogy csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt.

Társadalmi szerepvállalása keretében a Richter Gedeon Nyrt. azért indította útjára a „Koleszterinsuli” versenysorozatot, hogy felhívja a figyelmet a diákok körében is az egészséges életmódra és a magas koleszterinszint által okozott betegségek megelőzésének fontosságára. A korábban nagy sikert arató versenyek után ezúttal Budapest került a középpontba, ahol novemberben – decemberben a pesti középiskolák tanulói mérhették össze tudásukat. A felhívásra 80 háromfős csapat jelentkezett, amelyek tagjai közül többen orvostudományi szakon szeretnék folytatni tanulmányukat.

A többhetes felkészítés során a diákok megismerhették a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorait, különös tekintettel a magas koleszterinszintre, ugyanakkor megtanulták pl., hogy szívinfarktus esetén mikor kell mentőt hívni és mit kell tenni, amíg a segítség megérkezik.

A program hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekekből egészséges felnőttek legyenek, és idejekorán ne kapjanak szívinfarktust, esetleg szélütést. Dr. Maurovich – Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem, valamint Dr. Édes István a Debreceni Egyetem professzorai online előadásukkal segítették a diákok felkészülését, akik többek között bepillantást nyerhettek a szív- és érrendszer működésébe, ugyanakkor számos érdekességet árultak el a koleszterinről, valamint a szív-és érrendszer kockázati tényezőiről.

Az előadást és egy próbatesztet követően, az élő verseny selejtezőjének számító időkorlátos, online verseny döntött arról, hogy melyik öt csapat jutott be a december 11- i döntőbe. Az eseményen a felkészült csapatok között éles volt a verseny és számos érdekes és izgalmas válasz született. A legjobb csapat tagjai a verseny zárásaként egyénileg is összemérhették tudásukat, ezáltal alakult ki a verseny végeredménye.

A zsűri elnöke Dr. Barna István a Semmelweis Egyetem, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika docense, aki a verseny kapcsán hangsúlyozta, hogy a vetélkedőre való felkészülés igazán remek lehetőséget teremt arra, hogy mind több fiatalban tudatosodjon az egészséges életmód jelentősége. Az a tény, hogy ilyen sok középiskolás csapat indult a versenyen biztató jövőt jelenthet a jövő nemzedékének, a szív- és érrendszeri betegségek tudatos megelőzésben. Felkészülésük során kisfilmet készítettek az emelkedett koleszterinszint és a szívinfarktus kapcsolatáról, majd a közel négy órán át tartó vetélkedő során izgalmas kifejtendő feladatok, memória játékok, villám kérdések, infógrafikák kapcsán tartott kiselőadások mind-mind a koleszterinnel kapcsolatos tudást járta körül.  A versenyzők hihetetlen lelkesedése, a tudásuk és a kreativitásuk mindenképpen bizakodással tölt el. Az egészségtudatosság egyéni és társadalmi szinten is elengedhetetlen a jelenlegi népbetegségek gyakoriságának visszaszorításában.

A győztes az Eötvös József Gimnázium csapata lett és a nyertes csapat tagjai egyéni versenyben is összemérték tudásukat. Első helyezett lett Kovács Bálint, második helyezett Gelencsér Artúr és harmadik helyezett lett Doros Attila.

A Richter Gedeon Nyrt. által alapított Vándor díj is átadásra került.