Cukorbetegség: új útmutató a gyerekek kezeléséhez

Idáig a gyerekgyógyászoknak többnyire csak az egyes típusú, veleszületett diabétesz kezelésével kellett foglalkozniuk, ám a gyerekkori elhízás terjedésével sajnos egyre több kettes típusú cukorbeteg gyerek jelentkezik náluk, amely állapot hátterében egész más okok állhatnak. Az iránymutatás összeállításában résztvevő dr. Janet Silverstein, a Florida Egyetem munkatársa elmondta, a gyerekek körében is egyre jobban terjedő kettes típusú cukorbetegség tette szükségessé a kiadványt, mely remélhetőleg kielégítő útmutatást ad a kezelőorvosok számára.

Elsőre például már azt sem egyszerű megállapítani, kinek melyik típusú diabétesze van, főleg, ha túlsúlyos gyerekről van szó. Ehhez laboratóriumi vizsgálatra van szükség, melynek eredményére akár heteket is várni kell. Az egyes típusú cukorbetegség kialakulásában nem játszik szerepet a testsúly, ám előfordulhat, hogy valaki ez esetben is túlsúlyos, így nehéz kiszűrni, nem szerzett cukorbetegségről van-e szó esetében. Ha viszont valaki tévesen kapja a kettes típusú cukorbetegség kezelésére való gyógyszereket, ahelyett, hogy inzulint kapna, annak súlyos következményei lehetnek. Ezért inkább az a gyakorlat, hogy amíg nem eldönthető, melyik típusú diabétesz áll fenn, addig inkább az inzulinkezelést kell megkezdeni, amivel – ha később kiderül, hogy szerzett cukorbetegségről van szó – le lehet majd állni. A most kiadott útmutató többek között kitér arra, hogy a kettes típusú cukorbetegség esetében metformin szedése javasolt, emellett jelentős életmódbeli váltás is szükséges, a vércukorszintet pedig rendszeresen ellenőrizni kell.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) adatai alapján évente nagyjából 3600 gyereknél diagnosztizálják a kettes típusú diabéteszt, ezért Silverstein szerint a túlsúlyos gyerekeknél a vércukorszint mérése mellett minden esetben ellenőrizni kéne a vér hemoglobin A1c szintjét, ami azt mutatja meg, mekkora a vörösvérsejtekben a szőlőscukorhoz kötődött hemoglobin aránya. Így hamarabb kiszűrhető lenne a veszély, és mint köztudott, a megelőzés mindig könnyebb, mint a kezelés.

Az egyes típusú cukorbetegség jele lehet a gyakori szomjúság és vizelési inger, amik a kettes típusú diabétesznél nem feltétlenül jelentkeznek, ezért az ilyen tünetek meglétekor is szükséges a vércukorvizsgálat.

Az új útmutatást az érdeklődők a Pediatrics című lap legfrissebb számában olvashatják el.