Fiatalabb korban hatásosabb a cukorbetegség szűrése

Az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) adatai szerint több, mint 23 millió amerikai szenved cukorbetegségben, nagy részüknél a II. típusról van szó, amikor a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni az inzulint vagy nem termel eleget a hormonból. A kezeletlen cukorbetegség megnöveli a szívbetegség, a stroke, a vesebetegség, a súlyos látásproblémák, a fertőzések és az idegkárosodás veszélyét. Feltételezések szerint a diagnózis felállításakor a betegség számos esetben már évek óta fennáll, mivel a diabétesz kezdetben nagyon kevés tünetet okoz. Egyes kutatások szerint minél korábban kezdődik a kezelés, annál hatékonyabban előzhetők meg a szövődmények.

Richard Kahn, az Észak-Karolina Egyetem professzora munkatársaival egy számítógépes modell segítségével annak járt utána, vajon a korábban kezdett szűrés csökkenti-e a szövődmények számát és az ezzel járó költségeket. A számítógépes modell a népszerű játék, a Sim City mintájára képezi le az egészségügyi ellátás világát. A kutatók azt találták, hogy a 30 éves korban elkezdett háromévenkénti szűrés bizonyult a legköltséghatékonyabbnak és az életminőség alakulása szempontjából a legkedvezőbbnek.

„A vizsgálat megmutatta, hogy a 30-45 évesek szűrésének hatására alacsonyabb lenne a szívbetegség, a veseelégtelenség és számos más kórkép előfordulása” – kommentálta a hírt Dr. Rita Louard, a New York-i Montefiore Egészségügyi Központ Klinikai Diabéteszcentrumának vezetője. A szűrés hatására a cukorbetegeknél szorosabban lehetne követni a vérnyomás és a vérzsírok szintjének alakulását is.

A tanulmány a Lancet március 30-i online kiadásában jelent meg.