Az utazással nő a trombózis esélye?

”Trombózis leginkább azoknál fordul elő, akik 2000 km-nél hosszabb légi útra (de ez az autóbuszra is vonatkozik) vállalkoznak, és a gépen nem fogyasztanak elég folyadékot, nem mozognak és nem tornáztatják lábaikat. Kialakulásához szükséges még továbbá, hogy rendelkezzenek valamilyen, addig még meg nem nyilvánuló trombózis hajlammal (amit thrombofiliának hívunk, és ami számos, az alvadás megakadályozásában, a vér folyékonyságának fenntartásában szerepet játszó természetes tényező veleszületett hibája, vagy csökkent szintézise lehet). Erre akkor kezdtek felfigyelni, amikor hosszú utak után egyesek hirtelen összeestek tüdőembólia miatt. De ugyanígy van a meccsek alatti hirtelen halálokkal is: az elszenvedők mind olyan egyének voltak, akiket erre vonatkozóan nem vizsgáltak ki kellően. Sajnos csak egészségesnek látszottak” – mondja a szakember

Mi történik, ha nem foglalkozunk vele, nem vesszük észre? ”Ha bekövetkezik a mélyvénás trombózis, az nem mindig derül ki a helyszínen, esetleg csak napok múlva, műszeres vizsgálatokkal veszik észre. A tüdőembólia azonban más: hirtelen jelentkezik, azonnali mellkasi fájdalom, vérköpés, collapsus (összeesés), eszméletvesztés, keringés-összeomlás hívja fel rá a figyelmet. Ha a tüdőembóliát nem kezelik azonnal, akkor sajnos halálos kimenetelű lehet. A mélyvénás trombózis épp azért veszélyes, mert ha nem kezelik azonnal, akkor nagy valószínűséggel előbb-utóbb leszakad egy embolus (vérrög), és – eljutva a tüdőbe – embóliát okoz. Ha ez nem következik be (de ez csak a szerencsén múlik) akkor a beteg végtag keringése egyre romlik és napok múlva lesz katasztrofális az állapota. De ekkor már remélhetőleg kórházban van az illető.” – fejti ki Professzor Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője, és véralvadási specialistája.

Sokszor hallhatjuk, hogy a trombózis kialakulásának veszélye akár meg is duplázódik akkor, ha hosszabb útra indulunk – ez azonban szerencsére nem egészen van így. ”Csak azoknál duplázódik meg a trombózis esélye, akiknek rizikófaktorai vannak (thrombofiliás, túlsúlyos, nem mozog rendszeresen, daganatos, vagy egy betegségei vannak).

Ezért fontos a fapados gépeken is a lábtorna! Ha a beteg ismerten rendelkezik a trombózis rizikófaktoraival (daganat, bélgyulladás, genetikai hajlam) akkor a felszállás előtt egy ampulla alacsony molekulatömegű heparint adjon be magának a hasfal bőrébe és ugyanezt visszaút előtt is! Ezzel kivédhető a thromboemboliás esemény. Ha valaki nincs kivizsgálva, akkor is érdemes sok folyadékot fogyasztania a gépen, és óránként 5-8 percre felállnia az ülésből, tornáztatnia lábait, hogy még véletlenül se következzen be nagyobb baj.

Forrás: Trombózisközpont