Oka van a magas vérnyomásnak!

Jó anamnézis fél diagnózis
-A klasszikus, régi belgyógyászok azt tanították, hogy a jó anamnézis fél diagnózis. Ha ehhez még egy jól kivitelezett fizikális vizsgálat is társul, akkor sínen van az ügy – hangsúlyozza dr. Marton Anna főorvos.
Ez azt jelenti, egy jó diagnosztának nagyon jól kell tudni összegyűjteni a tüneteket, szelektálni, mi fontos, mi kevésbé az. Ezen felül megfelelően kell tudnia fizikálisan vizsgálni szemmel, füllel, kézzel – tehát akár a korszerű műszerek nélkül is. Természetesen a műszerek nagyon fontosak, megkönnyítik a diagnózis felállítását, de ha ismerjük a régiek módszereit is, nem kell vaktában küldözgetni a beteget a különböző vizsgálatokra. Ha már az 1800-as években is születtek pontos diagnózisok – CT, MR, EKG nélkül -, akkor minden bizonnyal erősen lehet támaszkodni az orvos saját vizsgálati módszereire is. Ezért érdemes megismerni, tanulmányozni a régiek tudását, és fontos akár a banális tünetek mögé is nézni.

Az életminőség döntő
Az idős, hetvenéves hölgynek igen magas vérnyomása volt, amikor kórházba került. A leggyakrabban az ilyen idős betegek esetében felírnak egy vérnyomáscsökkentőt, és ezzel elintézettnek tekintik az ügyet. Dr. Marton Annának azonban feltűnt, hogy a probléma csupán egy-két hónapja kezdődött, a beteg családjában magasvérnyomás vagy szövődményei (infarktus, stroke, érszűkület) nem fordult elő, ami nem mondható tipikusnak.
– Alaposan megvizsgáltam a beteget, többek közt meghallgattam a hasát is és zörejt hallottam az egyik oldali veseartéria fölött. Miután sikerült elintézni egy gyors CT-vizsgálatot, nagyon gyorsan kiderült, hogy baloldali vesedaganata volt a betegnek. Ez pedig teljesen más megvilágításba helyezte az esetet. A tumor szűkítette a veseartériát, ami vérnyomás emelkedést idézett elő – ez okozta a rosszulléteket. Amint rövid úton eltávolították a daganatot, megszűnt a magas vérnyomás is. Nagy örömet jelentett, hogy a beteg így akár évtizedeket is nyerhetett, és nem szenvedte meg egy túlzottan leegyszerűsítő diagnózis következményeit. Ami pedig döntő, az így meghosszabbított élete rosszullétek, kínzó tünetek nélkül, jó életminőségben, fölösleges gyógyszerszedés nélkül telhetett.
forrás: www.oxygenmedical.hu