Az online kognitív viselkedésterápia hatékony az alvászavarok kezelésében

Az eredmények szerint a kezeltek 81%-a az alvásának legalább enyhe javulásáról számolt be az öthetes program végére, ebből 35% jelentős vagy nagyon jelentős javulást jelentett. 30%-uk a kezelés végére egy órával többet tudott aludni, egészségesebbek lettek az alvással kapcsolatos attitűdjeik, és csökkent az éberségük alvásidőben.

A kutatás vezetője, Norah Vincent, a kanadai Manitobai Egyetem pszichológusa elmondta, hogy a kutatókat is meglepte, milyen jelentős eredmények érhetők el a terapeutával való személyes találkozás nélkül is. „Bár a program minden része fontos, a kognitív terápiás rész kapta a legkedvezőbb megítélést”, mondta Vincent. „Ennek az volt a célja, hogy az alvással kapcsolatban reális elvárásokat építsen ki, és eszközt adjon a páciensek kezébe a túlzott éberség és az aggodalmak leküzdésére.” Az online kezelés fő anyagát audiovizuális klipek adják, de letölthető relaxációs mp3-fájlok, illetve PDF-formátumú kognitív terápiás és oktatóanyagok is szerepelnek benne.

Vincent elmondta, hogy a legtöbb, krónikus alvászavarban szenvedő páciens számára hasznos lehet a KVT, hiszen a kutatás során 18 és 80 év közöttieket kezeltek, de feltételezik, hogy tizenéveseknél is hatékony lehet.