Az elhízás agyszövet-vesztést is eredményez

A UCLA egyetem kutatói most kimutatták, hogy ugyanez a gén allél, amelyet az USA spanyol származású lakosainak körülbelül negyede, az afro-amerikaiak 15 százaléka és az ázsiai-amerikaiak 15 százaléka is hordoz, más káros hatást is gyakorolhat.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklap online kiadásában megjelenő tanulmányban a kutatást vezető Paul Thompson neurológus professzor munkatársaival, April Ho-val és Jason Steinnel arra a következtetésre jutottak, hogy az FTO variáns az agyszövet-vesztéssel is összefüggésbe hozható. Ez pedig az USA népességének több mint egyharmadát teszi ki különféle betegségek, többek között az Alzheimer-kór kockázatának.

A kutatók mágneses rezonancia vizsgálattal háromdimenziós „térképeket” készítettek az agytérfogat eltéréseiről 206 egészséges idős alanyban, akik az Egyesült Államok 58 különböző területéről származtak. Kiderült, hogy konzisztens módon kevesebb szövet volt azoknak az agyában, akik az FTO allélt hordozzák, mint azokéban, akikben nincs jelen a génvariáns. Az FTO „rossz” változatával rendelkező emberek átlagosan 8 százalékkal kevesebb szövettel rendelkeznek a frontális lebenyben, az agy „parancsnoki központjában”, és 12 százalékkal kevesebb szövettel a látásért és az érzékelésért felelős optikai lebenyben. Ráadásul az agyi eltéréseket nem lehetett közvetlen kapcsolatba hozni más, az elhízással összefüggő tényezőkkel, például a koleszterinszinttel, a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással.

Thompson szerint az eredmények aggasztók és titokzatosak. „Az eredmények különösek. Ha valaki a rossz FTO génnel rendelkezik, a testsúlya káros módon hatással van az agyára az agyszövet-vesztés tekintetében. Ha valaki nem hordozza az FTO-t, a magasabb testtömeg nem vezet agyi deficithez. Ez egy rendkívül titokzatos, elterjedt gén” – állítja a kutató. „Megdöbbentő felfedezés.

Az agyszövet bármilyen mértékű elvesztése fokozza a funkcionális hanyatlás kockázatát. A kockázatos gén tehát két táborra osztja a világ lakosságát – azokra, akik hordozzák az FTO allélt, és azokra, akik nem. A világ népességének fele hordozza a veszélyes gént. Ennek ellenére egészséges életmóddal ellensúlyozhatjuk az agyszövet-vesztést, akár rendelkezünk a génnel, akár nem.

Érdemes tehát odafigyelni a testmozgásra és a kiegyensúlyozott étrendre” – tette hozzá.