Az influenza újabb veszélyei

Cukorbetegség akkor következik be, amikor a szervezet sejtjei képtelenek a vérben található glükóz feldolgozására. Ha a jelenség oka az inzulinra való érzéketlenség, akkor kettes típusú diabéteszről beszélünk. Korábbi tanulmányok már számos összefüggést találtak az étrendet, illetve az életmódot és e változatot illetően. Az egyes típusú variáns akkor következik be, ha az immunrendszer megsemmisíti a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit – többnyire genetikai hajlam révén.

Csaknem 40 éven át a tudósok csak gyanították, hogy a vírusoknak köze lehet a cukorbetegséghez. Az egyes változat például gyakran valamilyen fertőzés után jelentkezett, ám nem állt rendelkezésre elegendő adat az összefüggés bizonyítására.

A New Scientist című szakfolyóiratban megjelent eredményekhez a kutatást vezető Ilaria Capua és munkatársai pulykákat vizsgáltak, mivel az állatoknál az influenzavírus gyakran hasnyálmirigy-gyulladást is okozott. Kiderült, hogy a légutakon kívül többnyire nem támadó fertőzés komoly hasnyálmirigy-károsodást és diabéteszt idézett elő a szárnyasoknál. A tudósok ezután emberi hasnyálmirigy-sejteket fertőztek két gyakori influenzavírussal, és rájöttek, hogy a kórokozók jól fejlődnek bennük.

A kutatók rámutattak, hogy a hasnyálmirigy-sejtekben a gyulladás révén olyan kémiai folyamatok indultak el, amelyeknek kulcsszerepe van az egyes típusú cukorbetegséget okozó autoimmun válaszban. A védekezésre szakosodott T-sejtek ugyanis nemcsak a vírust, de az inzulintermelő szöveteket is ”fölfalják”.

Az olasz szakértők jelenleg egerek esetében vizsgálják a jelenséget, illetve próbálják minél pontosabban megismerni az influenza és az egyes típusú diabétesz viszonyát. ”Ha az influenza csupán a cukorbetegségek néhány százalékáért felelős, védőoltással akkor is megelőzhetjük a bajt azoknál, akik genetikailag hajlamosak rá” – bizakodott Dr. Capua.