Aggodalmak a mellrák műtéteivel kapcsolatban

A hatékonyság és a biztonság mellett az esztétikai eredményeket is figyelembe kell venni egy mellrák miatti műtét tervezésekor, írja Monica Morrow, a new yorki Sloan-Kettering Onkológiai Központ emlőosztályának vezetője. Azonban az elmúlt 30 évben a sebészeti eljárások egyre inkább a kozmetikai eredmények javítására törekedtek.

Az olyan új eljárások, mint a daganatos betegek plasztikai sebészete vagy a minimális bőrbemetszést igénylő endoszkópos sebészet ma már elérhetők. Azonban a bizonyítékok arra mutatnak, hogy ezen új eljárások onkológiai biztonságát gyakran nem ellenőrizték elég alaposan. Morrow amiatt aggódik, hogy ha nem vizsgálják meg szigorúan az onkológiai és a kozmetikai eredményeket, az az elmúlt évtizedben a túlélés terén nyert javulás visszájára fordul.#img1#

„Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a kozmetikai eredmények javítása érdekében végzett sebészeti eljárások nem okoznak-e helyi kiújulást és emiatt mellrákban történő halálozást” – mondta el Morrow. Azt is kiemelte, hogy a fejlődőben lévő onkoplasztikai sebészet és a minimálisan invazív sebészet működéséhez szükség van a páciensek által jelentett eredmények szigorú elemzésére, hogy az új eljárások azokat az eredményeket javítsák, amelyek a betegek számára a legfontosabbak.

„A mellrák helyi kezelése számos kitűnő klinikai vizsgálatra épül és emiatt modellértékű a bizonyítékokon alapuló orvoslás számára. Miközben a jó kozmetikai eredmények helyett kiválóakat akarunk elérni, fontos, hogy ezt észben tartsuk.”