A szex még infarktus után is jót tesz

Sok ember ok nélkül fogja vissza magát szívinfarktus átvészelése után, jelentették a kutatók az Amerikai Szív Szövetség fórumán. A férfiak harmada, a nőknek pedig 60 %-a tartózkodott a testi szerelemtől az infarktust követő évben.

A filmekben az észbontó szex gyakran lélegzetelállító is egyben. A való életben azonban nem kell tartani az életveszélyes kockázatoktól. A legtöbb orvos biztonságosnak tartja a nemi életet, amint a beteg már bírja a visszafogott testedzést. A szex voltaképp ugyanilyen mérsékelt fizikai aktivitásnak számít, állítja Dr. John Spertus, a kansasi Missouri Egyetem vezető kutatója. Az edzésről azonban nem olyan kellemetlen beszélni, mint a szexről. Az emberek különösen bátortalanok ebben a kérdésben, ha az orvos nem hozakodik elő vele. Ennek eredményeként a szexuális aktivitás – a minőségi életvezetés fontos eleme – általában csökken az infarktust követő évben.

A tanulmányban résztvevő 1 760 akut szívinfarktuson átesett betegnek csak kevesebb mint fele kapott információt a szexuális együttléttel kapcsolatban. Különösen a nők esetében maradt el a tanácsadás arra vonatkozóan, hogy élhetnek-e nemi életet, illetve, hogy mikortól. A kommunikáció hiánya a hálószobába is belopózik. A férfiak 1,3-szer, a nők 1,4-szer több alkalommal számoltak be a szexuális együttlétek elmaradásáról abban az esetben, ha ezzel kapcsolatban nem kaptak tanácsot orvosuktól. Dr. Spertus elmondta a LiveScience-nek, hogy az orvosoknak, betegeknek és szeretteiknek proaktív kérdéseket kell feltenniük a nemi élettel kapcsolatban.

„A cél az, hogy a beteg teljesen egészséges legyen.” – mondta a szakértő. „Nem csak az újabb infarktus kockázatát kell minimalizálni, de az életminőséget is maximalizálni kell.”