A szerelem jót tesz a szívnek?

Kutatási adatok bizonyítják, hogy a szoros párkapcsolatnak számos pozitív hatása van az egészségre. – nyilatkozta az egyik újságnak Julie Damp, az U.S. Vanderbilt Szív-és Keringéskutató Intézet kardiológusa. „Hogy ez hogyan lehetséges? Nos, ennek számos magyarázata van – mondta Damp – Az elképzelések szerint, azok, akik párkapcsolatban, vagy házasságban élnek, kevésbé szoknak rá a dohányzásra, fizikailag aktívabbak, és szociális érzékenységük is fejlettebb. Ezen kívül kevesebbet aggódnak, és a mindennapos stresszt is jobban tűrik. #img1#

A szerető párkapcsolatban élőknél azt tapasztalták, hogy olyan idegi-hormonális változások történnek, melyek jó hatással vannak egész szervezetükre, beleértve a keringési rendszert is.” – magyarázta J. Damp, majd hozzátette: ” a szervezetben a hormonszint aszerint változik, hogy milyen stressz, és aggodalom éri az embert. Bár az még nem bizonyított, hogy a párkapcsolat pozitív hatással bír a keringésre.”

A szerelmesek népszerű ajándékai közé tartozik a csokoládé és a vörösbor. A kutatások szerint ezek szintén jó hatással vannak a szívre. Az étcsokoládék flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaznak.  Ez utóbbiak biztosítják a test megfelelő vérkeringését. A keserű csokoládé magas kakaó-koncentrációja fokozza a flavonoidok beépülését a szervezetbe. Favonoidok találhatók a vörösborban is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás – nők esetében ez egy pohár ital, míg férfiaknál egy, vagy kettő – csökkenti a szívrohamok számát.