A kutatók azt figyelték meg, hogy egy átlagos négyéves 4,7 gramm sót fogyasztott egy nap, ami messze meghaladja a korcsoport számára ajánlott 2-3 grammot. A kutatásban – ami részét képezte az Egészségügyi Minisztérium Nemzeti Táplálkozási és Élelmezési Felmérésének – több mint 1600 gyermek vett részt a 4-14 éves korosztályból. A gyermekek naplót vezettek arról, hogy mit ettek és ittak, illetve feljegyezték a sóbevitelüket és a vérnyomásukat. A sóbevitelbe a szakemberek nem számították bele azt a mennyiséget, amit az ételek elkészítésénél vagy az asztalnál az ételek ízesítésére használtak, bár ezek is jelentős mennyiségek.
A kutatók azt találták, hogy minél több sót ettek a gyerekek, annál magasabb volt a vérnyomásuk; nagyjából minden gramm extra sóbevitellel együtt nőtt a szisztolés (a magasabb) vérnyomásérték. A szakértők véleménye szerint a gyermekkori sóbevitel mérséklése csökkentheti a felnőttkori vérnyomást is és ezzel a szívbetegségek és a gutaütés kialakulásának kockázatát is. A szülőknek célszerű ellenőrizni a címkéket, különösen az olyan ételeken, mint a reggelire fogyasztott gabonapelyhek és nassolnivalók – melyekről nem is gondolnák, hogy milyen magas a sótartalmuk – és a kevesebb sót tartalmazót választani.