A nyolc órát alvók szíve nagyobb valószínűséggel egészséges

Az Amerikai Szív Társaság tudományos ülésén közzétett kutatásukban olyan embereket hasonlítottak össze, akik különböző átlagos időtartamot alszanak éjszakánként, és azt vizsgálták, mennyire felelnek meg az egyes csoportok tagjai az ideális szívegészség az Amerikai Szív Társaság által meghatározott hét kritériumának. Kiderült, hogy azok az emberek, akik legalább nyolc órát alszanak, 2,7-szer nagyobb valószínűséggel felelnek meg hétből hat kritériumnak azokhoz képest, akik éjjelente kevesebb, mint hat órát alszanak.

A kutatók elmondták, hogy bár már korábbi kutatások is összefüggésbe állították az alvás időtartamát negatív egészségügyi kimenetelekkel, például a szívbetegség megnövekedett kockázatával, nem sok kutatás foglalkozott az alvás időtartama és a kedvező kimenetelek, például az ideális szívegészség összefüggésével. Kutatásukban a Baptist Health South Florida egészségügyi szervezet 9 700 alkalmazottjának adatait elemezték, akik kérdőívet töltöttek ki az életmódjukkal kapcsolatban, beleértve az étrendjüket, a dohányzást, a testmozgás szintjét, valamint az alvás időtartamát és minőségét is. A résztvevőket három csoportra osztották: az éjjelente 6 óránál kevesebbet, a 6-7,9 órát, illetve a 8 óránál többet alvókra.

Ezt követően a kutatók azt vizsgálták, az egyes résztvevők az ideális szívegészség hány kritériumának felelnek meg. Ezek a célok a következők: 120/80 Hgmm alatti vérnyomás, 25 pont alatti testtömeg-index (BMI), 140 mg/dl alatti vércukorszint érték, 200 mg/dl totál koleszterin, heti legalább 150 perc testmozgás, az AHA értékelése szerint az ideális étrend tekintetében 10-ből 8-as pontszám elérése, és a dohányzás kerülése (a résztvevők között lehelet teszttel mutatták ki a dohányosokat). A kutatók az alanyok testtömeg-indexét, vérnyomását, vércukorszintjét és koleszterinszintjét is begyűjtötték.

””Az eredmények alapján kimutatták, hogy azok az emberek, akik 8 órát alszanak, 1,6-szer nagyobb valószínűséggel fogyasztanak ideális étrendet, 1,7-szer nagyobb valószínűséggel rendelkeznek ideális BMI-vel, 1,3-szer nagyobb valószínűséggel rendelkeznek ideális vérnyomással, és 2,4-szer nagyobb valószínűséggel végeznek elegendő testmozgást, mint azok, akik 6 óránál kevesebbet alszanak.