A magyarok többsége egyszerre szenved vitaminhiányban és túladagolásban

A magyar lakosság egy része vitaminhiányos, ennek orvoslására sokan a multivitaminszedést választják, ami többet árthat, mint használ. Kevesen tudják, de a vitaminok túlzásba vitt fogyasztása hiánytüneteket okozhat, ami súlyos esetben akár egészségkárosodást is eredményezhet.

 Háromból két ember vitaminhiányban szenved

A kiegyensúlyozott vitaminbevitel alapvető feltétele a megfelelő anyagcsere-működésnek, az energiatermelésnek, az idegrendszerünk és az immunrendszerünk egészséges működésének. A vitaminhiány ugyanakkor gyakoribb, mint gondolnánk. A felnőtt magyar lakosság körében a D-vitaminhiány és a folsavhiány a legjellemzőbb, de a B12-vitamin esetében is jóval kevesebbet viszünk be az ajánlott mennyiségnél. „Rendkívül gyakran találkozunk vitaminhiánnyal a hozzánk forduló páciensek esetében. Harmaduk C-vitaminhiányban szenved, de a rézhiány és a vashiány is nagyon gyakori. Még a táplálkozásukra nagyon odafigyelő élsportolók 60 százalékánál is találunk valamilyen vitaminhiányt.” – mondja Szász Máté biológus, a magyar olimpiai csapat nyomelem- és vitaminellátottságát évek óta vizsgáló intézmény szakmai igazgatója. A biológus elmondása szerint az élsportolókban és a civilekben az a közös, hogy nagy többségük szervezetében egyszerre van jelen a vitaminhiány és a vitamin-túladagolás.

A multivitamin káros lehet az egészségre

Sokan azt gondolják, hogy ha minden nap bevesznek egy szem multivitamint, azzal ki is elégítik a szervezetük vitaminigényét, ez azonban tévedés. A közvélekedéssel ellentétben nemhogy nem használunk, hanem ártunk a szervezetünknek azzal, ha napi szinten fogyasztunk multivitamint anélkül, hogy ellenőrizettük volna a szervezetünk vitaminszintjét. „Nem javaslom a vitaminszint-ellenőrzés nélküli multivitamin-szedést, sok probléma forrása lehet, mivel az egyes vitaminok túladagolása hiánytüneteket eredményezhet. Vagyis az alacsony és a nagy mennyiségben bevitt vitaminok is gondokat okozhatnak. A szervezet vitaminfelhasználása egyénenként igen eltérő, ezért szinte lehetetlen komplex vitaminvizsgálat nélkül megmondani, hogy kinek mennyi az igénye az egyes vitaminokból.” – mondja Szász Máté.

Ezt okozza a vitamintúladagolás

A vitamintúladagolás tünetei igen változatosak lehetnek attól függően, hogy melyik vitaminról és mekkora mennyiségről van szó. Például a megfelelő látásért felelős A-vitamin túladagolásának tünetei a hányingertől kezdve a fejfájáson és vérszegénységen át a látászavarig sokféle formát ölthetnek. Súlyos esetben akár májbetegség vagy idegrendszeri problémák is felmerülhetnek. A B vitamint a gyakorlatban nehéz túladagolni, mivel a felesleg nagy része a vizelettel távozik a szervezetből. Bizonyos esetekben azonban előfordul a túladagolás, B1-vitamin esetében fejfájás és izomgyengeség jelentkezhet, B2-vitaminnél pedig sárgaságot és bőrkiütést tapasztalhat az, aki túlzásba vitte az adagolást.

Hajhullás és repedezett körmök: a legárulkodóbb jelek

Van néhány jellegzetes tünet, amelyek vitaminhiányra, illetve vitamintúladagolásra utalnak – ha ezeket tapasztalod, érdemes felkeresni egy diagnosztikai szakrendelőt, ahol kiderítik, hogy mi a probléma forrása. „Azok a pácienseink, akik reggeli ébredés után fáradtságot tapasztalnak, valamint hajhullásról és repedezett körmökről számolnak be, a legtöbb esetben vitaminhiánnyal vagy túladagolással küzdenek. Jellemző tünet továbbá a romló vagy nem javuló fizikai teljesítmény, a gyakori sportsérülések, a koncentrációképesség romlása, valamit a bőrpanaszok.” – mondja Szász Máté.

 Forrás: <a href=”https://www.freepik.com/free-photo/sick-woman-taking-medicine_5095554.htm#fromView=search&page=1&position=6&uuid=eb6d3509-3849-4fe7-a769-419b64cbb337″>Image by jcomp on Freepik</a>