A légszennyezés trombózist okozhat

„Azt már eddig is tudtuk, hogy a nagymértékű légszennyeződés okozhat miokardiális infarktust (szívrohamot) és agyvérzést – nyilatkozta Dr. Andrea Baccarelli, a kutatás vezetője – Azonban ez az első eset, hogy a légszennyeződés és a mélyvénás trombózis kialakulása között is találtunk összefüggéseket.”

Dr. Baccarelli és kollegái összesen 870 mélyvénás trombózisos beteget tanulmányoztak az 1995 és 2005 közötti időszakban. Ezek után megvizsgálták a légszennyezettség mértékét a betegek élőhelyén, összefüggések után kutatva. Az eredmények szerint – más környezeti és egészségügyi tényezőket is figyelembe véve- a légszennyeződés mintegy 70 százalékkal növeli a trombózis kialakulásának esélyeit. A tesztek alapján a légszennyeződésnek tartósan kitett betegek vére hajlamosabb a rögképzésre, mint a tiszta levegőjű környezetben élőké.

„Ez a felfedezés új megközelítési módot követel a mélyvénás trombózis prevenciójában és kezelésében, valamint újból felhívja a figyelmünket a légszennyeződés egészségre gyakorolt káros hatásaira” – nyilatkozta Dr. Baccarelli.

A mélyvénás trombózist vérrög okozza, amely elzárja a vér útját az erekben. Leggyakrabban az alsó végtagokban, a combban és a lábszárban fordul elő, de máshol is kialakulhat. A trombózis kialakulását elősegíti a mozgáshiány, ezért a hosszú repülőúton lévők és az irodai dolgozók különösen veszélyeztetettek.