A lép segíthet a szívnek a betegség leküzdésében

Egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy a lép otthont ad azoknak a fehérvérsejteknek, amelyek eltakarítják az elhalt szöveteket és a gyógyulást elősegítő gyulladásos reakciót hoznak létre. Különösen a szívnek segít így a betegsség leküzdésében. Bár a túlélshez nem feltétlenül szükséges, a lépnek fontos szerepe van, ha megbetegszünk.

Lépünk körülbelül akkora, mint egy nagy padlizsán és vese alakú. A tudósok előtt már ismert, hogy a lép bontja le a vörösvértesteket, kiszűri a baktériumokat és a vírusokat a vérből és elősegíti az immunválasz kialakulását. A gyulladás, például egy seb körüli pír azt jelzi, hogy az immunrendszer a szervezet védelmére siet. Sok ember azonban lép nélkül él, a lép eltávolításának leggyakoribb oka a közlekedési balesetben  elszenvedett sérülés, emellett néhány más betegségben, így non-Hodgkin limfómában is szükség lehet a szerv eltávolítására.

Filip K. Swirski, a Harvard Egyetem Orvosi Kar és a Massachusetsi Közkórház immunológus oktatója azt vizsgálta, segít-e a lép a szívbetegséggel történő megbirkózásban, mivel egy 1977-es kutatás szerint a lépeltávolításon átesett veteránoknál kétszer akkora a szívbetegség miatti halálozás kockázata. Azt találták, hogy a lép a monocitáknak nevezett fehérvérsejtek raktározásával valóban segít a szívnek.

„Ez a lép egy újabb funkciója” – mondta el Swirski. „Ez nemcsak a vérsejtek lebontásának helye és az immunrendszer kórokozó-szűrője.”  További kutatásokkal azt remélik felderíteni, hogyan lehet a lép működését segíteni az immunválasz terén.

A tanulmány a Science folyóirat július 31-i számában jelent meg.