A küzdő szellem legyőzi a rákot?

A melbourne-i kutatók szerint eredményeik, melyeket egy chicagoi rákkonferencián tettek közzé, valószínűleg nem lesznek túl népszerűek a betegek körében, de azért jó hírekkel is szolgálhatnak.

„Az emberek gyakran önmagukat és a hozzáállásukat hibáztatjuk, ha az állapotuk súlyosbodik” – mondta Kelly-Anne Phillips, onkológus, a Peter MacCallum  Rákközpont munkatársa. „Megmutattuk, hogy senki sem hibás. A rákra nincsenek hatással a különféle gondolatok, a depresszió, a küzdő szellem, vagy más hasonló faktor.”

A tanulmányban 708 nő vett részt, akiket frissen diagnosztizáltak körülírt mellrákkal, majd 8 éven át követték őket nyomon, hogy lássák, kiújul-e a betegségük. Ezen időszak alatt a résztvevők negyede hunyt el. Vizsgálták a depresszió fokát, az idegességet, és más tényezőket, mint pl. a fatalista szemléletmód, a bezárkózás, a harag, a reménytelenség érzése.

„Lényegében nem találtunk semmilyen összefüggést a fenti érzelmek és a rák kiújulása között” – mondta Phillips professzor. „Ez ellentmond a legtöbb beteg elképzelésének.”

Érdekes jelenség, hogy azok az asszonyok nagyobb eséllyel estek vissza, akiknek az idegesség volt a legfőbb bajuk, de amint a tudósok megvizsgálták a többi, visszaesést okozó tényezőt, ez az összefüggés eltűnt.

„A leginkább ideges asszonyok a betegség legrosszabb fajtájával küzdöttek, így aggodalmuknak megvolt az oka”- magyarázta Phillips prfesszor. A betegek rosszul fogadták a hírt, mert esetleg úgy érezték, kicsúszott a kezükből az irányítás, de fontos, hogy lássák napos oldalt is.

Az Ausztrál Ráktanács vezérigazgatója, Ian Olver professzor elmondta, hogy részt vett egy kisebb, tüdőrákos eseteket vizsgáló tanulmányban, és ott is hasonló eredményre jutottak.”A pozitív hozzáállás nagyszerű dolog, és minden bizonnyal javítja az életminőséget a kezelések során, de a betegségre gyakorolt hatása nem mérhető.”