Óriási felfedezés! Feltárták a rák terjedésének kulcsfolyamatait

A ráksejtek egyik szervről a másikra terjedése (metasztázis) jelenti a rákgyógyászat egyik legnagyobb kihívását, ezért a kutatók remélik, a mostani kutatások új reményt jelenthetnek a rákbetegeknek. A kutatás vezetői Dr. Victoria Sanz-Moreno és Chris Marshall professzor voltak.

„Az áttétek képződése okozza a legtöbb halálesetet rákbetegek esetében. A metasztázis képződés pontos működésének megértése ezért új reményt adhat a rákgyógyászatnak” – nyilatkozta Marshall professzor.

„Kutatásaink szerint két fehérje (Rac és Rho) állandó versengése felelős a ráksejtek alakváltó képességéért. A ráksejtek ennek az alakváltó képességüknek köszönhetik, hogy bárhova képesek eljutni a szervezetben. A melanoma (egy igen agresszív bőrrákfajta) sejtjei például igen gyorsan képesek kör alakjukból hirtelen megnyúlni, és hosszúkás alakra váltani.”

„Ezek a különböző alakok jelentősen megkönnyítik a rákos sejtek terjedését. A kör alakú forma például különösen alkalmas a véráramban való túlélésre.”#img1#

A Rac folyamatban nagy szerepet játszó NEDD9 fehérje, amelyről már korábban bebizonyosodott, hogy szerepet játszik a melanoma áttétek kialakulásában, a DOCK3 fehérjén keresztül aktiválja a Racot. A Rac aktivitása egyrészt elősegíti a rákos sejt megnyúlását, másrészt elnyomja a Rho folyamatait. A Rho folyamat pedig, amely a sejtek kör alakjának kialakulásáért felelős az ARHGAP22 fehérjén keresztül igyekszik kioltani a Rac fehérjét.

„Bár eddig is tisztában voltunk vele, hogy a rákos sejtek képesek az alakváltásra, az ebben a folyamatban kulcsszerepet játszó folyamatok ismeretlenek voltak – nyilatkozta Dr. Victoria Sanz-Moreno – Most azonban ezek feltárásával reméljük új terápiás módszereket dolgozhatunk ki rákos betegek részére.”

A mostani kutatás során a tudósok melanoma sejteket vizsgáltak elsősorban. Bár a melanoma az egyik legritkább bőrrákfajta, késői felismerés esetén szinte biztosan halálos. Évente közel 160 000 új melanomás esetet regisztrálnak világszerte.