A körme megmondja, mi baja van!

Világos körmök

A nagyon világos köröm akár olyan súlyosabb betegségekre is figyelmeztethet, mint a vérszegénység, a szívelégtelenség, a májelégtelenség, vagy a helytelen tápanyagellátás.

””


Fehér körmök

A majdnem hófehér körmök olyan májjal kapcsolatos betegségekre hívhatják fel a figyelmet, mint a hepatitis. Az ujjak sárgás elszíneződései szintén májelégtelenségre utalhatnak.

””


Sárga körmök

A körmök sárgás elszíneződésének oka leggyakrabban a gombásodásban keresendő. A fertőzés súlyosbodásával a körömágy visszahúzódik, a körmök pedig vastagodni és töredezni kezdenek. Ritkább esetekben a sárga körmök olyan komolyabb problémákra is figyelmeztethetnek, mint a diabétesz, a májelégtelenség, vagy a pikkelysömör.

””


Kékes körmök

A kékes elszíneződésű körmök általában azt jelzik, hogy a test nem jut elég oxigénhez. Ez a probléma pedig súlyos következményekkel járhat. Akár a máj- és szívelégtelenségek kialakulásának rizikójával is számolnia kell annak, akinek így néz ki a körme.

””


Hullámzó körmök

Korai jele lehet a pikkelysömörnek és valamilyen gyulladás kialakulásának, ha a köröm felszíne hullámos, vagy barázdált. Gyakran elszíneződik a köröm alatt található bőr is, ami gyakran pirosas barnának tűnik.

””


Töredezett, rétegekre szakadó körmök

A száraz, töredezett körmök gyakran pajzsmirigy problémákra hívják fel a figyelmet. Ha ez az állapot sárgás elszíneződéssel párosul, akkor akár gombás fertőzést is jelezhet a köröm elváltozása.

””


Puffadt körömszegély

A köröm melletti bőrrész puffadt és pirosas elváltozását a körömszegély gyulladásaként tartják számon. Ez olyan betegségek eredménye lehet, mint a bőrfarkas, vagy más ehhez hasonló komolyabb dermatológiai problémák.

””


Sötét vonalak a körömben

Az ilyen körömelváltozásokat mihamarabb ki kell vizsgáltatni! Ezeket a sötét vonalakat akár a bőrrák egyik legveszélyesebb fajtája, a melanoma is okozhatja.

””


Lerágott köröm 

A körömrágás nem más, mint egy rossz szokás, ami ugyanakkor hosszan tartó szorongásra utalhat.  A köröm rágása, vagy tépkedése megrögzöttségre, lelki problémákra hívja fel a figyelmet. Ha nem tudja abbahagyni a körömrágást, akkor mindenképpen kérjen orvosi segítséget!

””

forrás: webmd.com