A koleszterincsökkentő gyógyszerek lassíthatják a prosztata növekedését

Az Amerikai Urológus Társaság éves konferenciáján közzétett eredmények újabb részleteket tártak fel a sztatinok a prosztatára gyakorolt hatásáról. Az egyetem korábbi kutatásai azt mutatták, hogy összefüggés áll fenn a sztatinok és a PSA alacsonyabb szintje között. A PSA a prosztata által termelt fehérje, amely daganat vagy más, nem halálos prosztatabetegségek esetén megemelkedik.

A kutatás során az egyetem munkatársai Roberto Muller vezetésével 6 ezer férfi adatait vizsgálták, akik közül 1032 sztatint is szedett. A sztatint szedő férfiak általában idősebbek voltak, mint a gyógyszert nem szedők, ezért esetükben nagyobb prosztataméretre számítottak. Valójában azonban a kutatás elején a prosztata mérete hasonló volt a sztatint szedők és nem szedők körében. Ez utalt először arra, hogy a sztatinok befolyásolják a prosztata növekedését.

Amikor két évvel később összehasonlították a prosztata növekedését, kiderült, hogy a gyógyszert szedő férfiakban kisebb mértékben nőtt a prosztata, függetlenül attól, hogy a véletlenszerűen kiválasztott dutasteridet, vagy placebót szedtek a kutatás során. A prosztata átlagosan 5 százalékkal kevésbé nőtt azokban a férfiakban, akik sztatint és dutasteride tablettát is szedtek, mint azokban, akik csak dutasteridet szedtek. Azokban, akik sztatint és egy placebo tablettát szedtek, a prosztata növekedése 3,9 százalékkal kisebb mértékű volt, mint azokban, akik csak placebót szedtek-

Muller elismerte, hogy a jelenség hátterében rejlő mechanizmust nem ismerik. Egyesek szerint a sztatinok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és a prosztata növekedését a gyulladással hozzák összefüggésbe, ezt az elméletet azonban további kutatásokkal kell alátámasztani. A szakértő szerint az új eredmények azt is megerősítik, hogy az étrend, a testmozgás és más életmódbeli döntések nem csak a koleszterinszintet, hanem a prosztata egészségét is befolyásolhatják.