Az allergiás gyerekeknél szívproblémák is kialakulhatnak

Amint azt a kutatást vezető dr. Jonathan Silverberg, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Iskolájának szakembere kifejtette, korábbi vizsgálatok már rámutattak arra, hogy az allergiás felnőtteknél gyakrabban alakul ki szívbetegség. Ezen vizsgálatok során az is kiderült, hogy bizonyos bőrbetegségek, például az ekcéma jelentkezése összefüggésben állhat az egészségtelen életmóddal, mint a mozgás hiánya vagy a dohányzás. A szakember most azt szeretné kideríteni, vajon a gyerekek esetében is kimutatható-e hasonló összefüggés.

Ennek érdekében dr. Silverberg és munkatársai egy 2012-es Egyesült Államok-beli felmérés adatait nézték át, és elsősorban 13 000 tizenhét éves és annál fiatalabb gyerekre összpontosították figyelmüket, akik közül 14 százaléknak volt asztmája, 12 százaléknak ekcémája, 16 százaléknak pedig szénanáthája. Az adatokból kiderült, hogy az asztmás és szénanáthás gyerekes nagyobb arányban voltak túlsúlyosak vagy elhízottak és a magas vérnyomás, illetve koleszterinszint előfordulása is a duplája volt az esetükben, az ekcémának azonban nem volt hasonló következménye, bár a plusz kilók itt is megjelentek a gyerekeken.””

Dr. Gregg Fonarow, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kardiológus professzora úgy véli, lehetséges, hogy az allergiákhoz kapcsolódó gyulladás hatására emelkedik meg a koleszterin és a vérnyomás szintje, Silverberg pedig azt vetette fel, hogy maguk az allergiás betegségek további problémákat, például alvási gondokat okozhatnak.

Összességében azon a véleményen vannak a szakemberek, hogy a szülőknek különösen oda kell figyelniük az allergiás gyermekeikre, és ha súlygyarapodást tapasztalnak vagy azt, hogy a gyerekek nem tudnak megtenni olyan dolgokat, melyekre a korosztályukhoz tartozó többi gyerek képes, akkor mindenképpen konzultáljanak a gyermekorvossal.