A gyerek koleszterinszintje előre jelzi a szülő szívbetegségét

A Journal of Pediatrics című lapban megjelent tanulmány szerzői a fentiek alapján úgy vélik, a gyerekek szűrése nem csak saját, hanem szüleik egészsége miatt is nélkülözhetetlen, akik saját maguk miatt csak ritkán hajlandóak orvoshoz fordulni.

Charles Glueck, a Cincinnati Zsidó Kórház munkatársa csapatával 852 iskolás koleszterinszintjét, vérnyomását, triglicerid szintjét és testsúlyát mérte meg 12 éves korukban, majd 26 év elteltével. Második alkalommal már a szüleiket is megvizsgálták, akik akkor átlagosan a 66. életévükben jártak. A családoknak körülbelül a felénél tapasztalták azt, hogy valamelyik szülőnek szívbetegsége vagy stroke-ja volt, és 37 százalékuknál jelentkezett cukorbetegség.

Összességében az derült ki, hogy azokat a szülőket, akiknél a gyermekeknek 12 évesen magas vérnyomása volt, kétszer nagyobb valószínűséggel érte utol hatvanéves koruk körül valamilyen szívbetegség, vagy a stroke, ahol a gyerekeknél magas volt a rossz koleszterin vagy a triglicerid szintje, a szülőknél nagyobb eséllyel alakultak ki szív és érrendszeri megbetegedések, a túlsúlyos gyerekek szüleinél pedig kétszer gyakrabban alakult ki cukorbetegség és magas vérnyomás.

Egy korábbi vizsgálat során Glueck és munkatársai már azt is kimutatták, hogy a gyerekkori vizsgálati eredmények azt is előrevetítik, hogy saját maguknak mekkora az esélyük arra, hogy harmincas éveikre szívbetegségük, cukorbetegségük vagy magas vérnyomásuk lesz.