A csirkeleves csökkentheti a vérnyomást

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Ai Saiga és munkatársai korábbi tanulmányokat idéztek, melyek arra utalnak, hogy a csirkemell olyan zselatinszerű fehérjét tartalmaz, melynek hatása hasonló az ACE inhibitorokéhoz, a magas vérnyomás fő gyógyszeréhez.

A csirkemellben azonban olyan kis mennyiség található ebből a fehérjéből, hogy nem lehetne gyógyszerkészítésre felhasználni. A csirke alsócomb-és láb, melyet Amerikában gyakran a szemétbe dobnak, máshol a levesek kulcsfontosságú összetevője, és minden bizonnyal megfelelő forrásként szolgálhatnak.#img1#

Az új tanulmányban Saiga és munkatársai kivonták a kollagént a csirkelábból, és vizsgálták, hogy mennyire képes ACE-inhibitorként működni. Négy különböző fehérjét azonosítottak be a kollagén-keverékben, melyek magas aktivitást mutattak ACE-gátlóként. Az emberi magas vérnyomást patkányokon modellezve felfedezték, hogy az előállított fehérjék jelentős mértékben és hosszú távon csökkentették a vérnyomást, mondták a kutatók.