World Liver Day – A máj világnapja

A májbetegek növekvő aránya és az ezzel járó egyre nagyobb népegészségügyi problémák, valamint költségterhek indokolják, hogy az idei évben először a különböző kontinensek májbetegségekkel foglalkozó szervezetei meghirdessék a „World Liver Day” programot.

A krónikus májbetegek száma eléri a 1.5 milliárdot!

 • 2 millió ember hal meg évente májbetegség következtében világszerte
 • A májzsugor a 11. leggyakoribb halálok a világon
 • Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálozásban a halálokok között a májbetegségek a 4. helyen álltak!

A leggyakoribb májbetegség napjainkban az anyagcsere betegségekkel összefüggő zsírmáj betegség. A világ lakosságának egyharmadát érinti és arányának növekedése összefüggést mutat a kövérséggel és a cukorbetegséggel. Egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és testmozgással a betegség megelőzhető.

A hepatitis-C vírus (HCV) fertőzöttek számát a világon 71 millióra, Magyarországon 20 000-re becsüljük. A legújabb vírus-ellenes szerekkel a HCV fertőzés gyógyíthatóvá vált. Fő probléma, hogy a fertőzöttek 2/3-a nem tud betegségéről. A vírushepatitisek okozta szövődmények és halálesetek száma korai felismeréssel, a rizikócsoportok kiterjesztett szűrésével és időben elkezdett kezeléssel csökkenthető. 2016-ban a WHO célul tűzte ki 2030-ra az új fertőzések számának 90%-os, a betegséghez társuló halálozás 65%-os csökkentését. 2018-ban ezért alakult meg hazánkban a Nemzeti Hepatitis Bizottság, melynek feladata a Nemzeti Hepatitis Program keretében a fenti célok sikeres végrehajtásának megszervezése.

A májrák aránya évről-évre nő, 2020-ban több, mint 900.000 ember halálát okozta világszerte. Kialakulásában a környezeti tényezők mellett a zsírmáj, az alkoholos májbetegségek és a hepatitis B, C vírus okozta májbetegségek, májzsugorodás, az ezek talaján kialakult májelégtelenség, májtumor játszanak döntő szerepet.  Korai felismeréssel, az időben megkezdett hatékony kezeléssel jelentősen javítható a betegek túlélése. Időben felismert esetekben a legújabb májsebészeti eljárások és a májtranszplantáció segíthetnek a betegek túlélésében, életminőségük javításában. Ennek kulcsa a májbetegségek és májzsugor korai felfedezése, a veszélyeztettek gondozásba vétele.

A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika, valamint a Magyar Gasztroenterológiai Társaság támogatásával az MGT Hepatológiai Szekciója a „World Liver Day” alkalmából Magyarországon is szeretné a lakosság figyelmét felhívni a májbetegségek veszélyeire, a megelőzési lehetőségekre, valamint a szűrés, korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés fontosságára.

MIT KELL TUDNI A MÁJRÓL?

 • A máj a jobb bordaív alatt található, körülbelül 1200-1500 gramm súlyú szerv.
 • Több, mint 500 funkciót lát el az egészség megőrzése érdekében.
 • A máj képes a károsodott szövetet pótolni, regenerálódni a májműködés fenntartása érdekében.
 • Részt vesz a cukrok, fehérjék és zsírok anyagcseréjében, szabályozza a vércukor és vérzsír szintet, alapvető fehérjéket, alvadási faktorokat termel.
 • Segít a méreganyagok lebontásában és eltávolításában.
 • Az epetermelés révén segíti a zsírok felszívódását.
 • A májban nincsenek fájdalomreceptorok, így a májbetegségek észrevétlenek maradhatnak, mely késleltetheti a krónikus májbetegségek korai felismerését.

A máj létfontosságú szerv, amely nélkül nem lehet élni!

 10 TIPP, AMIVEL SEGÍTHETJÜK MÁJUNK EGÉSZSÉGÉT!

 1. Testmozgás

Az edzés segít csökkenteni a zsír felhalmozódását a májban, javítja a véráramlást, és javítja az általános anyagcsere-funkciót, ami megelőzheti a májbetegségeket.

 1. Védőoltások

A védőoltásokkal megelőzhetjük az akut májgyulladást okozó hepatitis A vírus fertőzést, vagy a hepatitis B vírus fertőzést, mely májzsugort és májrákot okoz.

 1. Egészséges táplálkozás

Az egészséges táplálkozás elősegíti a megfelelő májműködést és megelőzi a zsírmáj kialakulását.

 1. Kézmosás

A kézmosással megelőzhetők az olyan vírusfertőzések, mint a hepatitis A és E, amelyek akut májbetegséget okozhatnak.

 1. A májkárosító hatások kerülése

Droghasználat súlyos májkárosodáshoz, májelégtelenséghez vezethet.

 1. Az ártalmas szennyezőanyagok kerülése

A környezeti szennyeződések gyulladást, májkárosodást, májelégtelenséget okozhatnak.

 1. Alkoholfogyasztás kerülése

Jelentős nagy mennyiségű alkohol fogyasztás akut májgyulladást, hosszú ideje fennálló alkohol fogyasztás zsírmájhoz, májzsugorhoz és májrákhoz vezethet.  Az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje.

 1. Biztonságos szexuális kapcsolatok

A megfelelő védekezés a szexuális aktivitás során csökkenti a nemi úton terjedő fertőzések, például a hepatitis B és C kockázatát, amelyek krónikus májbetegséghez, májzsugorhoz és májrákhoz vezethetnek.

 1. Rendszeres ellenőrzés

A rendszeres orvosi ellenőrzés segíti a májbetegségek korai felismerését és javítva a gyógyulási kilátásokat.

 1. Az orvosi utasítások követése

Az orvosi ajánlások betartása biztosítja a májbetegségek megfelelő kezelését, minimalizálja a szövődmények kockázatát és maximalizálja a kezelések hatékonyságát.