Világnappal a depresszió ellen – A Lelki Egészség Világnapja

Világunk fenekestől felfordult az elmúlt években a számos olyan tényező miatt, amely stresszforrásként szolgál sok ember számára. A probléma felhívására a Lelki Egészség Világszervezete már harminc éve szervezi meg minden évben a Lelki Egészség Világnapját, amelyet minden évben október tizedikén tartanak. Ez a nap idén különösen nagy jelentőséggel bír, hiszen a bezártság érzet és a szorongás nagyon sok ember életében traumaként hatott, amely depressziós tüneteket váltott ki. A probléma leküzdéséért nem csak orvosok, pszichológusok, hanem maguk az érintettek is tudnak tenni. Mindenekelőtt fontos, hogy ha depresszióra utaló jelek jelentkeznek merjünk segítséget kérni, hiszen beszélni a problémáról nem ciki, sőt, akár életet is menthet!

A Lelki Egészség Világnapját a Lelki Egészség Világszövetsége szervezi már 1992 óta azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a pszichiátriai problémákra, hogy az ezzel élők nincsenek egyedül, és hogy középpontba állítsa a lelki egészséget. A helyzetet jól mutatja, hogy világszerte 264 millió igazolt depresszióban szenvedő beteg van, ami azt jelenti, hogy minden harmincadik embert érint. Ezért kiemelten fontos, hogy figyelmet szenteljünk a jelenségnek, és annak gyógyításának.

A WHO álláspontja szerint a mentális és lelki egészség legalább annyira fontos, mint a testi egészség, a betegségek elkerülése, így fontos, hogy figyelmet fordítsunk annak is, hogy mentális jóllétet élvezhessünk, valamint a problémáinkról számot tudjunk adni, hiszen ezzel rengeteg betegséget megelőzhetünk. Hangsúlyozzák:

„A mentális egészségünk alapvető és fontos része egészségi állapotunknak, erről azonban néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Sokan úgy hiszik, hogy a depresszió egy pillanatnyi érzelmi állapot, amely az ebben szenvedő ember fejében alakult ki, de a valóság ennél jóval mélyebben rejtőzik. A depressziót szakorvos diagnosztizálja, egy tartós állapot, amely egy embert akár élete végéig is elkísér. Számos fajtája létezik, mindegyik más lefolyású és időtartamú, éppen ezért minden beteg egyénre szabott kezelésben kell, hogy részesüljön.

Az elmúlt évekre halmozottan igaz volt, hogy rengeteg ember depressziós tüneteket produkál: a Covid következtében a bezártságnak köszönhetően, napjainkban pedig háborús helyzetből kifolyólag, valamint az infláció, energiaválság miatt alakult ki. A Lelki Egészség Világszervezete szorgalmazta, hogy minden ember számára egyenlően elérhető legyen a mentálhigiéniás kezelés nemtől, kortól, anyagi helyzettől függetlenül.

Az első és legfontosabb jel, ami arra utalhat, hogy egy ember depresszióban szenved, hogy a kapcsolatait nem képes helyén kezelni, szimplán el akar zárkózni a világ elől, alapvető feladatait nem tudja önmagához mérten sikeresen elvégezni. Kimondható tehát, hogy rendellenes magatartást tanúsít huzamosabb ideig, valamint olyan dolgokat tesz, amelyek korábban nem voltak rá jellemzőek. Tapasztalható továbbá az étvágycsökkenés is, alváshiány, valamint a mindennapi feladatok akadozott elvégzése a zavartság, belső feszültség miatt.

Ha ezeket a jeleket észleled, mindenképpen beszélj valakivel a problémákról, legyen az orvos, vagy egy barát.

Ha úgy érzed, azonnali segítségre van szükséged, hívd a

116-123

zöld számot, amely lelki elsősegélynyújtást biztosít bárki számára.

A mindennapi problémákon mentálisan is tudsz segíteni azzal, ha naponta néhány percet, akár egy órát azzal töltesz, hogy elcsendesíted az elméd, és csak relaxálsz. Fontos, hogy a rohanó hétköznapokban is legyen időd magadra, hiszen ezzel meg tudod előzni a nagyobb baj kialakulását. A pihenőidő alatt lehetőséged van arra is, hogy átgondold, milyen célokat szeretnél megvalósítani, hiszen a célok az ember éltetőrugói, amik újabb kihívások elé állítanak.

Ha mégis úgy érzed, belecsúsztál egy rosszabb szériába, akkor mindenképpen kerüld el a tudatmódosító szereket, – így az alkohol és kábítószerek használatát – hiszen azok függőséget, sóvárgást okoznak, amelyek visszalöknek a kezdeti állapotba. Végső soron, ami talán a legfontosabb, hogy MERJ Segítséget KÉRNI! A problémákról nem ciki beszélni, legyen az háziorvos, pszichológus, vagy egy barát, mindig lesz, aki segít leküzdeni a problémákat.