Több mérés kell a vérnyomást beállításához

Az orvosi rendelőben gyakran megugrik a vérnyomás, amit a szakirodalomban ”fehér köpeny szindrómaként” említenek, ezért a tanulmány vezető szerzője, Dr. Benjamin Powers, a Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatója szerint a betegeknek otthon is mérniük kell a vérnyomásukat. Ha csupán öt-hat otthoni mérési adatot tudnak vinni magukkal, az orvos máris sokkal alaposabb döntést tud hozni arról, hogy a vérnyomás normális vagy rendellenes.

Az Annals of Internal Medicine június 21-i számában megjelent tanulmányhoz Powers és munkatársai 444 magas vérnyomásban szenvedő amerikai veteránt vizsgáltak. Mindegyiküket körülbelül 10 évvel ezelőtt diagnosztizálták, és vérnyomásuk szabályozatlan volt, annak ellenére, hogy a többségük többféle vérnyomáscsökkentő gyógyszert is szedett. A kezeletlen magas vérnyomás agyi érkatasztrófához is vezethet.

A kísérlet során három környezetben mérték a vérnyomást: otthon, orvosi rendelőben és klinikai kutatási környezetben. A mérések nagymértékben eltértek, csupán egyharmaduk esetében lehetett eldönteni, hogy szabályozott vagy szabályozatlan. Powers ezért úgy véli, fontos, hogy különböző környezetekben mérjék a vérnyomást. Ha csak egy mérésre alapozzák a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek beállítását, veszélyeztethetik azokat a betegeket, akik fehér köpeny szindrómában szenvednek.

A kutatócsoport azt állítja, hogy hat mérési eredményre volt szükség a valós vérnyomás legoptimálisabb meghatározásához. Az orvosoknak átlagolniuk kell ezeket a különböző környezetekből származó mérési eredményeket.