Oroszrulett, avagy magyar egészségügy

Beteg és orvosbarát egészségügyre lenne szükség a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula szerint. A Klubrádió Beszéljünk című műsorában arról beszélt, hogy az egészségügyi rendszer nagyon egyenetlenül teljesít, vagyis nem mindenhol rossz, de „orosz rulett, hogy kinek milyen ellátás jut.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttközgyűlést tartott a hétvégén, ahol egyhangúlag megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe a feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe.

A gyűlés összehívásáról nem csak a szervezet elnöksége döntött, megkérdezték a tagságot is. Napokon belül több, mint 8000 kolléga jelezte vissza, hogy szeretne beleszólni az őket érintő szabályozásokba.

Kincses Gyula úgy véli, azért lett aktívabb a MOK-tagsága, mert a januártól életbe lépett törvény- és rendeletcsomag hatása most érte el az orvosokat, akiket példátlanul kiszolgáltatottá tesz. Mint mondta, nyomásgyakorlásuk nem cél, hanem ennek eredménye.

A hétvégi közgyűlésen elfogadott Látlelet a magyar egészségügyről című dokumentumot hétfőn elküldték a kormányzatnak is. Eddig csak Takács Péter államtitkár reagált rá sajtótájékoztatóján, ahol úgy fogalmazott „A magyar egészségügy jól teljesít”, szerinte az orvosok részéről csak hangulatkeltés zajlik.

Ezzel szemben Kincses Gyula azt állítja, a mostani szabályozás olyan irányba mozdult el, amely egyre inkább semmibe veszi az orvosi szabadságot és kreativitást, valamint beteg- és orvosbarát egészségügyi rendszerre lenne szükség.