Mit érdemes tanulni, ha gyerekekkel szeretne foglalkozni valaki?

Három hónap alatt bárkiből dajka lehet

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki szívesen foglalkozna gyermekekkel, de a tanárnői vagy óvónői karrierre diploma hiányában nincs lehetősége. Ma már ebben az esetben sem kell ugyanakkor elkeseredni, mert a dajka illetve a pedagógiai asszisztens képzések akár három hónap alatt is elvégezhetők online. Scherzer Marcell, a Stabil Tudás alapítója elmondta, egy ilyen tanfolyam is elég összetett, a balesetvédelmi teendőktől a pszichológiáig számos tematikát érintenek az órákon.

Sokan már gyermekkorukban biztosak benne, hogy egyszer majd ők is gyermekek közelében szeretnének dolgozni, ugyanakkor az élet kifürkészhetetlen és sokszor másfelé vezethet az utunk. Felnőttként sem kell viszont senkinek lemondania ilyen irányú álmáról.

Scherzer Marcell online oktatási szakértő elmondta, ha valaki tanári vagy óvónői diplomát szeretne szerezni, ahhoz nem csak érettségivel, hanem jó érettségi eredményekkel kell rendelkeznie. A felsőoktatásban való részvétel pedig felnőttként egy fokkal nehezebb is, hiszen a munka melletti tanuláshoz hatalmas kitartásra van szükség és sok áldozattal is jár.

Aki viszont ragaszkodik a gyerekekhez és olyan önzetlen, szeretetteljes közösség tagja lenne nap mint nap, ahol azt biztosan meg is hálálják, elvégezheti a három hónapos dajka vagy pedagógiai asszisztens képzést, amivel szintén a legkisebb korosztály mellett tud elhelyezkedni.

„A Stabil Tudás képzésével a jövő generációval foglalkozhat minden érdeklődő, és így közvetlenül hatása lehet a jövő társadalmára. Semmit nem von le a dajkák érdeméből, hogy nincs felsőfokú végzettségük, hiszen felelősségteljes feladat hárul rájuk. A dajka amellett, hogy figyel a gyerekekre és játszik velük, rengeteg háttérmunkát végez el az óvodában. A takarítás és mosogatás mellett segít az étkezéseknél, rendet tart a termekben és előkészíti a terepet a foglalkozásokra” – sorolta a teljesség igénye nélkül.

Egészségtan és elsősegélynyújtás is a tananyag része

Mint fogalmazott, a dajkákat megbecsültsége nemcsak a társadalomban nagy, hanem a gyerekek körében is, akik a nap minden pillanatában feltöltik mosolyukkal a velük foglalkozó szakembert.

Stabil Tudás által rendszeresen meghirdetett képzésen átfogó képet kapnak a jelentkezők a dajkaság minden eleméről. Pedagógia és egészségtan mellett nevelési ismereteket, balesetvédelmet, pszichológiát, elsősegélynyújtást és gyermekgyógyászati alapismereteket is megtanulnak annak érdekében, hogy a munkájukat a legmagasabb szinten tudják majd ellátni a jövőben.

Scherzer Marcell elmondta, sok mindent elárul, hogy tavaly a dajka képzésre volt mind közül a legnagyobb az érdeklődés náluk, az első diákjaik pedig már végeztek is. Közölte, a tanulók nagyon magas arányban teljesítették a Stabil Tudás belső vizsgáját, hogy aztán hivatalosan is számot adjanak a tanultakból.

A dajka képzés három hónapos és online zajlik, így az órák bármikor visszanézhetőek, és egy-egy hiányzás miatt biztosan senki nem marad le a tananyagról. Scherzer Marcell elmondta, a következő tanfolyamra is főként azoknak a jelentkezését várják, akik szeretnek segíteni és imádják a gyerekeket, hiszen ez esetben ez a szakma rájuk van szabva.