Mi a teendő bokaszalag szakadás esetén?

A bokaficam – akár sportsérülésből fakad, akár csak egy rossz lépésből – számtalan ember életét keseríti meg. Szabó Réka, a Sherlock Rehab gyógytornásza a helyes kezelési módszerre hívja fel a figyelmet.

Természetes reakció, ha bokasérülés esetén azonnal orvoshoz fordulnánk, ám nem szükséges azonnal képalkotó vizsgálatot kezdeményezni. A megfelelő válaszreakcióval ugyanis sokat tehetünk a gyógyulás érdekében.

Ahhoz, hogy pontosan megértsük, mi történik bokasérülés esetén, először a bokaszalagok felépítésével kell megismerkednünk.

A boka külső oldalán 3 szalag található, amelyek a szárkapocscsont végét, a külbokát kötik össze lábtőcsontokkal:

 • elülső bokaszalag
 • középső bokaszalag
 • hátsó bokaszalag

Ezek közül az elülső szalag a leggyengébb, így ficam esetén ez sérül, szakad a legkönnyebben.

A bokaízület felépítésében nagy szerepe van a mély fasciarendszernek is. A bokaízületen sok ín, izom halad keresztül, melyeknek összehangolt működése révén vagyunk képesek járni.

E működésért felel az ún. retinaculum, a mély fascia spirális lefutású megvastagodása, amely, mint egy zokni, szorosan körbe fogja a bokát. Ez proprioceptorokkal (kis szenzorok, amelyek a testünk érzékelését és izmaink helyzetét azonosítják) sűrűn ellátott.

Bokaszalag húzódás vagy szakadás?

A ficamok jelentős – 80-85% – részében a külső bokaszalag sérül, amelyet kísérheti éles, nyilalló fájdalom, duzzanat, véraláfutás, de az is előfordulhat, hogy a lábra állás is nehézkes, vagy egyáltalán nem is megy.

Ahhoz, hogy könnyebben azonosítani tudjuk, milyen mértékű sérülésről van szó, három kategóriát állítottunk fel:

 1. A bokaszalagok nem szakadnak, csak megnyúlnak, kis duzzanat, feszülés jelentkezik, enyhe funkcióvesztés tapasztalható az ízületben.
 2. Részleges bokaszalag szakadás, duzzanat és fájdalom, bokamozgás csökkenése, enyhe instabilitás érzet jellemzi.
 3. Teljes bokaszalag szakadás, melynek során duzzanat, vérömleny, fájdalom és teljes funkcióvesztés tapasztalható.

A szalagokat kétharmad részben víz, egyharmad részben pedig kollagén rostok, sejtek alkotják. A kollagén rostok hullámosan helyezkednek el, ez teszi lehetővé, hogy a szalag rugalmas legyen, különféle irányú erőkkel szemben ellenálló.

A terhelés növekedésével ezek a hullámos rostok elkezdenek kiegyenesedni. Ha elérték a maximális nyújthatóságot, az erő azonban tovább nő, egy vagy több rost elszakad. Ezért beszélhetünk a fent felsorolt három típusú sérülésről.

Mit tegyünk bokasérülés, szalagszakadás esetén? Ezért fontos a mozgás!

A kezelés módját tekintve mindegy, hogy a sérülés járt-e szalagszakadással. A trauma első fázisa egy akut, gyulladásos fázis, ami 48-72 óráig tart. Ilyenkor a terület duzzadt és meleg, a vérlemezek vérrögképződése és az immunsejtek aktiválódása történik.

A bokaficam utáni első napokban a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, sőt annál inkább kövessük a PEACE szabályt!

 • Protect (védd)
 • Elevate (polcold föl)
 • Avoid anti-inflammatory modalities (kerüld a gyulladáscsökkentőket)
 • Compress (használj kompressziót)
 • Educate (tanuld meg újra használni)

A sérülés utáni napokban mindenképp ajánlott elkezdni a boka mozgatását – eleinte tehermentesen, hogy megelőzzük a szövetek merevségét és az izomzat gyengülését.

Bokaficam kezelése manuálterápia segítségével

Annak érdekében, hogy a bokasérülés gyógyulása ne húzódjon túlságosan el, illetve megelőzzük az újrasérülést, a boka stabilitásának és mobilitásának helyreállítása szükséges. Ebben a manuálterápia nagy segítségünkre van.

A terápia során az alábbiak kerülnek a kezelés fókuszába:

 • bokaízületek manuális mobilizációja,
 • boka körüli fascia manuális kezelése,
 • boka körüli izomzat megerősítése,
 • propriocepció növelése instabil eszközön végzett gyakorlatokkal,
 • statikus és dinamikus egyensúlyfejlesztés,
 • sportágspecifikus mozgások gyakorlása.

Kerüljük el a bokarögzítőket!

Szabó Réka külön kiemeli, hogy a bokarögzítőket a ficam kezelése során jobb, ha elfelejtjük. Ahogy a szakember fogalmaz:

„A bokaficam kezelésére sem a gipszrögzítés, sem pedig a különböző tépőzáras, gumis rögzítők nem megfelelőek. Nemhogy segítenék a gyógyulást, kifejezetten lassítják azt, és a rögzítés utóhatásaival is számolnunk kell. Több hét immobilizáció hatására csökken a boka mozgásterjedelme, merevvé és rugalmatlanná válnak a szövetek, e merevség miatt a propriocepció is zavart szenved, és erősödik a betegségtudatunk.”

Mennyi idő alatt gyógyul a bokaficam?

A gyógyulás üteme függ az egyén edzettségi és szöveti állapotától, és attól is, hogy a gyógyulás után milyen tevékenységhez, mozgásformához, sporthoz szeretne a páciens visszatérni. A szakirodalom 3-12 hetes gyógyulási szakaszt jelöl, ám ez egyénenként nagyon eltérő lehet; egyesek napok, mások hónapok alatt épülnek fel.

A cél azonban minden esetben a teljes gyógyulás, nem pedig a gyorsaság. A túlságosan elhúzódó javulási idő ellen azonban tehetünk, a manuálterápia és a mozgásterapeuta segítségével megtámogathatjuk bokánk gyógyulását, egyúttal jelentős lépést teszünk a teljes felépülés felé.

Forrás: sherlockrehab.hu