Koleszterincsökkentővel a fejsérülés ellen?

A kutatók szerint az eredmények azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy gyógyszerrel lehet kezelni a traumás agysérüléseket, amelyekre eddig nem létezett gyógyszeres kezelés, és jelentősen megnövelheti az amúgy is rendkívül népszerű gyógyszerosztály felhasználását.

A The Journal of Trauma októberi számában megjelent eredményekkel kapcsolatban a kutatást vezető Eric B. Schneider azt nyilatkozta, az agy felépülését nem a koleszterinszint csökkentése segíti a sztatinokat szedő betegekben. Valószínűleg a sztatinok más, kevésbé ismert tulajdonságainak köszönhető a jótékony hatás.

Schneider és munkatársai most egy olyan klinikai kísérletet szeretnének végezni, mely során közvetlenül a sürgősségire érkezésükkor sztatinokat adnának agysérülést szenvedett betegeknek, akik korábban nem szedték a koleszterincsökkentő gyógyszert, hogy kideríthessék, gyakorol-e közvetlen jótékony hatást a gyógyszer a felépülésre.

A kutatók azonban egyelőre nem javasolják a gyógyszer felhasználását agysérültek kezelésére. Schneider szerint nem mindenki esetében lehet megfelelő a sztatin, a gyógyszernek lehetnek előnyei és hátrányai is. Bizonyos emberekben például súlyos izomrendellenességeket válthat ki.

A sztatinok koleszterincsökkentő hatásuk mellett legalább két további biológiai szerepet is játszanak. gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, és befolyásolják a szervezet immunválaszát. Az agysérülés után egy másodlagos sérülés következhet be, amikor a szervezet immunválaszt indít a helyzet helyreállítására, ez azonban a károsodott szöveteken kívül az egészségeseket is károsíthatja. A sztatin az ilyen hatásokat akadályozhatja meg. A gyógyszer a vér-agy gát működését is támogatja azzal, hogy a többlet fehérvérsejteket távol tartja az agyból, csakúgy, mint a sérülés veszélyes kémiai melléktermékeit a test többi részéből.