Jégkorong meccsen mutatkozott be a legújabb távdiagnosztikai innováció

Az Innomed Medical Zrt. a Vodafone Magyarország támogatásával nyit új távlatot a digitális betegfelügyelet és a remote monitoring terén. Na de mindez hogyan kapcsolódik a magyar jégkorong-válogatott játékosaihoz?

A magyar egészségügy helyzete már a járvány előtt sem volt éppen felhőtlen, azóta pedig egyre csak romlik a helyzet, köszönhetően a már lassan két éve velünk lévő Covid-19 világjárványnak. A kórházak maximális telítettségen dolgoznak, a munkaerőhiány miatt az orvosok sokszor végkimerülésig dolgoznak. A súlyos, szív-és érrendszeri problémákkal küzdő, illetve a szívműtéten átesett betegeknek azonban szükségük van a folyamatos monitorozásra, hiszen kezelésük során azonnali reakció szükséges: a későn jövő segítség sokszor a páciens életébe kerül. Erre a problémára kíván megoldást nyújtani az Innomed Medical legújabb fejlesztése.

A mesterséges intelligencián alapúló távdiagnosztikai eszköz lehetővé teszi, hogy a páciens otthona nyugalmában és kényelmében gyógyuljon. Az eszközön keresztül ugyanis kezelőorvosa folyamatos és valós idejű információkat kap betege állapotáról, továbbá meghatározható vele a kezelés alatt álló pontos tartózkodási helye is. A kezelőorvosok ennek köszönhetően távolról képesek ellátni a betegfelügyeletet, jelentősen lerövidítve ezáltal a betegek kórházi ellátásának idejét. A mindössze 7 gramm súlyú eszköz folyamatosan monitorozza és diagnosztizálja viselőjét, akiről klinikai minőségű és sok csatornás EKG-t rögzít, majd továbbít. Az adatokat maga az eszköz tárolja, majd szabadon megadott időközönként elküldi őket egy központi adatbázisba, így azok nem vesznek el.

A telemetriás EKG-rendszert egy különleges sajtóesemény keretében mutatták be a nagyközönség előtt, a magyar jégkorong-válogatott játékosainak közreműködésével. A barátságos mérkőzésen (melyet Dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese nyitott meg) egy-egy játékosra rögzítették az eszközt, mely folyamatosan közvetítette a sportolók változó szívműködését (pl. megemelkedett pulzusszám). Az eszköz által rögzített adatokat a helyszínen jelenlévők élőben, kivetítőn követhették, az eredményt pedig Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója értékelte is. Bár sportolás közben és nyugalmi állapotban mást jelentenek az adott értékek, szerencsére a rövid mérkőzés ideje alatt semmilyen komplikáció nem lépett fel a megfigyelt játékosok szívműködésében.

Az eszköz hétköznapi használatra való tervezését mi sem bizonyítja jobban, mintsem, hogy sportolás közben sem jelentett akadályt viselése. Ez azért is fontos, hiszen nem csak és kizárólag a szívbetegek problémáira jelenthet megoldást ez az innovációs eszköz. Használatával ugyanis nyomon követhető viselőjének a véroxigénszintje is, így a covidban/posztcovidban szenvedőknek is biztonságot nyújthat állapotuk folyamatos nyomon követése. Emellett az élsportolók egészségmegőrzését is támogatja. Az eszköz meccsen való viselése és a folyamatos orvosi monitorozás segítségével ugyanis megelőzhetőek az esetleges rosszullétek, szívleállások, amik sajnos nem ritkák még a fiatal és egészséges sportolóknál sem.

A Vodafone nem először segítette digitális megoldásaival az egészségügy fejlődését. Az elmúlt években számos alkalommal működött együtt az Innomed-del. 2020 novemberében a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatósággal közösen nyújtott szakmai és technológiai segítséget az első 5G hálózaton keresztül továbbítható nagyfelbontású röntgenfelvételhez. Ezúttal okoseszközöket és SIM-kártyákat adományoztak a cégnek annak érdekében, hogy a távdiagnosztikai megoldások széles körű, lakossági és egészségügyi alkalmazása elindulhasson.