Gyomor bypass műtét helyett pirula?

””Brit kutatók egy olyan „kövérség elleni pirulát” fejlesztettek ki, amely csökkentheti a gyomor bypass műtétek szükségességét, és akár meg is oldhatja az elhízás válságot. A természetes olajok keverékével töltött kapszula ráveszi a gyomrunkat, hogy azt higgye, tele van, és elnyomja az étvágyat. A kapszulát a Queen Mary University of London kutatói már két éve vizsgálják laboratóriumban emberi szöveteken. A kutatócsoport most pénzügyi támogatást kapott arra, hogy elkezdje a pirula tesztelését önkéntes humán alanyokon is.

A „kövérség elleni” kapszula úgy fejti ki hatását, hogy a vékonybelet megkerülve speciális táplálékkiegészítőket juttat közvetlenül a bélrendszer alsó részébe. Ennek következtében olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek elnyomják az étvágyat, és az inzulin felszabadítása révén a vércukorszint szabályozását is elősegíti.

„Az agyat becsapva elhiteti velünk, hogy tele van a gyomrunk, és ezzel még a legéhesebb embert is eltántorítja az evéstől” – magyarázta a kutatás vezetője, Ashley Blackshaw, az egyetem emésztőszervrendszeri idegtudósa. „Ugyanazt a hatást éri el, mint a gyomor bypass műtét, azzal a különbséggel, hogy a műtét költséges, invazív és visszafordíthatatlan.”

A pirula a szakértő szerint olyan, mint bevenni egy halolaj kapszulát. A kutatók annyira bíznak a találmányukban, hogy azt remélik, a készítmény már akár öt éven belül széles körben elérhető lehet világszerte.

„A különbség a sovány és az elhízott emberek között az, hogy az elhízottak nem veszik figyelembe a bélrendszerből származó jelzéseket, amelyek arra figyelmeztetik az agyukat, hogy megtelt a gyomruk” – mondta Blackshaw professzor. „Szerintünk bizonyos táplálékkiegészítők bejuttatásával be lehet csapni az emésztőszervrendszert úgy, hogy úgy viselkedjen, mintha bypass műtétet hajtottak volna végre a betegen.”