GLUTÉNMENTES KENYÉR ÉS PÉKSÜTEMÉNY VERSENY

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete az AMUREX GM Hungária Kft. szakmai közreműködésével az idei évben is megrendezi a „2022 Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye” versenyt. Az érdeklődők idén a Gluténmentes kenyér, és Gluténmentes péksütemények, finom (töltetlen) pékáruk kategóriában indulhatnak.

A coeliakia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) krónikus autoimmun betegség. A glutén egyes kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, más nevén a sikér. A betegség gyermekkorban, jellemzően 1 és 5 éves életkor között jelentkezik, de bármely életkorban kialakulhat és diagnosztizálható. Minden 100 magyarból legalább 1 coeliakiás, azonban többségük nem tud róla, hogy a fel nem ismert betegsége miatt vannak állandósult tünetei.

A coeliakia ma ismert, egyetlen hatékony gyógymódja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta. Egyértelmű, hogy ezért az érintettek a számára óriási jelentőséggel bír a biztonsággal fogyasztható termékek sokfélesége, minősége és megbízhatósága. Ezt felismerve a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 7 évvel ezelőtt útjára indította az innovatív gluténmentes termékek versenyét.

A 2015 óta évente megrendezett versenyt idén megújult formában szervezték meg, de a cél változatlan. Egyfelől a hazai gluténmentes gyártó cégeket ösztönzik arra, hogy korszerűbb, a táplálkozási ajánlásokat kielégítő, ugyanakkor biztonságos gluténmentes termékeket fejlesszenek ki, másfelől, hogy ráirányítsák a figyelmet a legjobb újdonságokra.

A versenyre korábban új, maximum 2 éve forgalomban lévő termékkel, termékcsaládokkal nevezhettek a gyártók, ami a zsűrinek okozott nem kevés fejfájást, a sokszor nehezen összehasonlítható, egymással versenyző termékkel, mint pl. amikor egy gluténmentes lisztkeveréket kellett összevetni egy habos tortaszelettel vagy egy müzliszelettel.

A COVID – életünk új nagy szervezője – a versenyek lebonyolításába is beleszólt, 2020-ben még meghirdetésre került ugyan az „Év Új Gluténmentes Terméke” verseny, de a megméretés végül elmaradt. Ezért is, illetve reagálva a hazai gyártok szerencsére egyre jobban szélesedő termékválasztékára, a szerevezők úgy döntöttek, hogy elsősorban a talán legfontosabb alaptermékre koncentrálnak majd az idei versenyben.

Így a korábbiakkal részben szakítva, idén a szervezők a gluténmentes kenyeret és péksüteményeket gyártó cégek figyelmét hívja fel a 2022. évi versenyre, amire 2 kategóriában lehet jelentkezni a következő termékekkel:

1) Gluténmentes kenyér, egységtömeg: 250 g vagy 500 g

2) Gluténmentes péksütemények, finom (töltetlen) pékáruk – egységtömeg: max.100 g

– zsemlefélék, kiflifélék

– bagettek, ciabatták

– kalácsok

– omlós termékek

– leveles termékek

A versenybe benevezett termékek gluténtartalmáról 1 hónapnál nem régebbi, független, akkreditált laboratórium által, R5 Mendez eljárással végzett mérés eredményét is mellékelni kell. Ezeket a vizsgálatokat a versenybe benevezett termékekre a Bálint Analitika Kft. térítésmentesen elvégzi.

A jelentkezési határidő 2022. szeptember 30. 24:00 óra, és szerevezők biztatnak mindenkit, hogy nevezzen, mivel a megmérettetésen túl ez kiváló lehetőség arra, hogy egy kiváló gluténmentes terméket és annak gyártóját az egész országban megismerjék.

Mindkét kategória 1 -3. helyezettjét díjazzák, a kategóriák nyertesei pedig jogosultak lesznek a „2022 Gluténmentes Kenyere” és a „2022 Gluténmentes Péksüteménye” cím használatára.

A nevezéshez szükséges Adatlapot és nyilatkozatot a nevezes@liszterzekeny.hu címre elküldött szándéknyilatkozat után minden érdeklődő megkapja.

A verseny fővédnöke: dr. Nagy István, Agrárminiszter

A verseny támogatói: Magyarok Kenyere.Alapítvány, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, KmASZ Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, Ireks Stamag KFt., Hunorganic Kft