Frissesség és kipihentség

Aggasztóan sokaknak kell altatószerekhez nyúlni ahhoz, hogy egy szemhunyásnyi alváshoz jussanak az éjszaka folyamán, miközben létezik egy sokkal jobb – és 100%-ban természetes – módszer, mely segít az elalvásban. A melatonin az agyban, az éjjeli sötétség hatására termelődő hormon, mely segíthet elaludni – amikor csak akarjuk.

Éjjel, a sötétség beálltával a legtöbb ember elálmosodik. Ágyba bújunk, és egy csöpp gondunk sincs az elalvással. De sajnos nem mindenki ilyen szerencsés, és – meglepő módon – rengetegen fordulnak altatószerekhez, miközben ezek a szerek csak aluszékonnyá teszik az embert és nem igazán alkalmasak arra, hogy pihentető alváshoz segítsenek. Született azonban egy új és jobb alternatív lehetőség: a melatonin nevű természetes hormon-tabletta, melynek természetes altatóként funkcionáló hatóanyaga az agyban termelődik a sötétség hatására. Alapvető feladata szervezetünk 24-órás ciklusainak, az ún. cirkadián ritmusnak a szabályozása.

A melatonint tanulmányozó tudósok véleménye nem teljesen egyezik abban, hogy miként segít alvást előidézni a melatonin. Két lehetséges hatásmechanizmust feltételeznek: vagy arról van szó, hogy a melatonin megváltoztatja a cirkadián ritmust, kitolva azt az időpontot, mikor magunktól elaludnánk, egy az alvásra jobban alkalmas időszakig, vagy a másik lehetőség, hogy a melatoninnak közvetlen alvást előidéző hatása van. Ami viszont biztos, hogy a melatonin táplálékkiegészítő tabletta bevétele a következő hatásokat eredményezi:

– Csökken a feszültségérzet

– Lelassul a reakcióidő

– Csökken a pulzusszám

– Nyugodtabbá válunk

– Leesik a testhőmérséklet

– Álmosnak kezdjük érezni magunkat

””

Mindenkinek segít, egyesekre pedig kivételesen jó hatással van

Egyelőre úgy tűnik, hogy a melatonin gyakorlatilag mindenkinél előidézi az alvást. Bizonyos esetekben viszont kimagaslóan jó eredmények érhetők el a pácienseknél ennek a természetes altatónak az alkalmazása által. Az említett két csoport a következő: a) azok, akiknél viszonylag kis mennyiségű melatonin-hormon termelődik a szervezetben (pl. az idős emberek) b) azok, akiknek a melatonin termelési fázisaik nincsenek szinkronban a kívánt alvási ritmussal. Az utóbbi csoportba tartoznak a váltott műszakban dolgozók, azok, akik rendszeresen utaznak repülőn, azok, akiknek a szervezete kora este, vagy csak késő éjjel termel melatonint, valamint azok, akiknek napról napra változik a melatonin-ritmusuk.

Úgy tűnik, az alvásjavítás céljából alkalmazott melatonin az idős emberek számára a leghasznosabb. Jól dokumentált tény, hogy az idősebb emberek szervezetében kevesebb melatonin képződik, mint a fiatalokéban, azon oknál fogva, hogy a test endogén melatonin termelése a kor előrehaladtával csökken.