Egy kis kosz kell a szervezetnek

 

Az amerikai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ szakértői szerint a higiénia milliók életét mentette meg, mivel számtalan baktérium és vírusos fertőzés ellen nyújt hathatós védelmet. De eközben egyre több olyan vélemény lát napvilágot, mely szerint a túlzott higiénia védtelenné teszi a szervezetet sok más típusú betegséggel szemben.

A ”higiénia elmélet” hívei úgy gondolják, hogy ha az emberi szervezet túl keveset érintkezik baktériumokkal, vírusokkal és parazitákkal, akkor az immunrendszer legyengül és nem lesz képes megfelelően reagálni a környezeti kihívásokra.

A kutatók hitelt adtak a higiénia elméletnek, és valószínűnek tartják, hogy a túlzott higiénia következtében növekedett meg bizonyos betegségek száma az utóbbi időkben, mondta Dr. Graham A.W. Rook professzor, a University College London Klinikai Mikrobiológiai Központjának munkatársa. Ezek a betegségek a következők: súlyos allergiás reakciók, bél-és emésztőrendszeri rendellenességek, mint a bélgyulladás és a Chron szindróma, valamint az autoimmun betegségek, mint az 1-es típusú cukorbetegség és a szklerózis multiplex.

Dr. Mitchell H. Grayson, a Wisconsini Orvosi Főiskola gyermekorvos docense szintén összefüggést vél felfedezni a higiénia elmélet és az allergiás, valamint asztmás megbetegedések ugrásszerű megnövekedése között.

Rook professzor szerint bizonyos organizmusokkal, melyek megtalálhatók a sárban, a kezeletlen vízben és székletben, már az emberiség kezdete óta kapcsolatban voltunk, így a szervezetünk hozzászokott ezekhez a baktériumokhoz és ezeket arra használta fel, hogy megerősítse az immunrendszert.

A higiénia tehát alapvetően fontos dolog, de annak érdekében, hogy az immunrendszerünk megfelelő védelmet tudjon biztosítani a szervezetünknek, nem kell feltétlenül azonnal szappannal kezet mosni, ha a gyerek egy kicsit piszkos kézzel jön haza a játszótérről, mondta Rook professzor.