Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek – május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnap célja, a figyelemfelhívás e mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkenteni a velük szembeni megbélyegzést, és növelni a társadalom megértését és támogatását.

A szkizofrénia egy összetett, krónikus mentális betegség, amelyet számos tünet jellemez, beleértve a hallucinációkat, a téveszméket, a dezorganizált viselkedést és beszédet. Ezek a szkizofrénia úgynevezett pozitív tünetei, emellett azonban az ugyancsak jellemző negatív tünetek (például csökkent érzelmi reagálóképesség, a motiváció és örömképesség hiánya) valamint a kognitív tünetek (a figyelem, a gondolkodás, a beszéd és kommunikáció zavarai) is nagymértékben hozzájárulnak a betegség súlyos következményeihez. A skizofréniával élők gyakran szembesülnek társadalmi elszigeteltséggel, a tüneteik megnehezíthetik a munkavégzést is, és a súlyosabb esetekben ez a létfenntartásban is gondokat okoz.

Gyakori tévhitek a szkizofréniával kapcsolatban, hogy az tudathasadással és kettős, vagy többszörös személyiséggel jár, valamint az, hogy a szkizofréniával élők agresszívek, és veszélyesek a környezetükre. Ezek az alaptalan tévhitek is közrejátszanak abban, hogy sokan távolságtartással kezelik a szkizofréniával élőket, így elengedhetetlen a közösség bevonása és tájékoztatása a szkizofréniával kapcsolatban.

Hányan élnek szkizofréniával?

A betegek száma a világ népességének kb. 1 %-a lehet, és valószínűleg Magyarországon is ezzel az aránnyal lehet számolni. A szkizofrénia pontos oka egyelőre nem ismert, de a kutatók úgy vélik, hogy a genetikának is szerepe van a betegség kialakulásában, ugyanis azoknál, akiknek a családjában előfordult szkizofrénia, nagyobb a valószínűsége ennek a rendellenességnek. Ezen felül kockázatot jelenthet a tudatmódosító szerek használata, az erősen stresszes környezet, vagy a születés előtt és csecsemőkorban a toxikus anyagoknak és vírusoknak való kitettség.

Diagnózis és kezelés

Nincs egyetlen célirányos teszt a szkizofrénia megállapítására. Különböző jellegű vizsgálatok (pl. pszichiátriai vizsgálat, képalkotó módszerek) és az egyéni és családi betegségtörténet feltárása segíthet az orvosnak a szkizofrénia (vagy a tünetekért felelős más okok) megállapításában. Jelenleg a szkizofrénia nem gyógyítható, azonban vannak olyan kezelések, amelyek a tünetek súlyosságát csökkenthetik, akár jelentős mértékben is.

A család és barátok szerepe kulcsfontosságú lehet a szkizofréniával érintettek támogatásában, az életkilátásaik javításában. Sokat segíthetnek a betegnek azzal, hogy tudatosítják bennük az orvosi ellátás szükségességét, elkísérik őket a kezelésekre, ösztönzik őket a gyógyszerek szedésére.

Ezen felül a családtagok biztonságos és szeretetteljes környezetet biztosíthatnak a beteg számára, aki így érezheti, hogy meghallgatják és megértik a problémáit. A szkizofréniával élők segítésében aktív személyeknek ugyanakkor a saját mentális egészségükről sem szabad megfeledkezniük, és ehhez érdemes szakember támogatását igénybe venniük.

A Szkizofrénia Világnapja célja, hogy a szkizofréniával élők és hozzátartozóik informálódjanak a szkizofréniáról, hogy jobban megértsék a betegséget és a kezelési lehetőségeket. A megfelelő tájékoztatás és az empátia elősegítheti, hogy a szkizofréniával élők teljesebb és boldogabb életet élhessenek.