A több mint 47 000 olasz bevonásával készített tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik sok kenyeret, pizzát és rizst esznek, kétszer nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek. Ezeknek az ételeknek magas a glikémiás indexük (GI), ami azt jelenti, hogy gyorsan bocsátják ki az energiát és emelik a vércukorszintet. Az eredmények az Archives of Internal Medicine című folyóiratban jelentek meg.
A szakértők szerint sokkal több kutatásra van szükség, hogy meg lehessen érteni, hogy miért a magas GI-ű ételek jelentenek kockázatot, és ez miért a nőkre vonatkozik, a férfiakra meg nem. Az alacsony GI-ű szénhidrátok, mint például a tészta, melyek lassan bocsátják ki az energiát és emelik a vércukorszintet, nincsenek kapcsolatban a szívbetegségekkel.
Glikémiás index
A jelentést készítő orvosok 15 171 férfit és 32 578 nőt tanulmányoztak, akik étrenddel kapcsolatos kérdőíveket töltöttek ki sok éven át. Ennek segítségével a kutatók ki tudták számítani a teljes szénhidrátbevitelt, az átlagos glikémiás indexet és az étrendek glikémiás terhelését. A glikémiás index (GI) azt mutatja, hogy az étel mennyire emeli a vércukorszintet ugyanolyan mennyiségű glükózhoz vagy fehér kenyérhez képest. A glikémiás terhelést az adott étel glikémiás indexéből és a tartalmazott összes szénhidrát alapján számítják ki.
Hét év elteltével 463 résztvevőnél alakult ki szívbetegség. A kutatók felfedezték, hogy azoknál a nőknél, akiknél a legmagasabb volt a glikémiás terhelés, kétszeresére emelkedett a szívbetegség kockázata, mint a legalacsonyabb glikémiás terhelésű csoportnál. A szerzők a következőket vonták le: „A magas glikémiás indexű szénhidrátokat tartalmazó ételek túlzott fogyasztása inkább befolyásolja a szívbetegségek kialakulását, mint a fogyasztott szénhidrátmennyiség összességében.” A kutatók úgy vélik, hogy a magas glikémiás indexű étrend a nők esetében inkább lenyomja a „jó” koleszterin szintjét, mint a férfiaknál.
További kutatások szükségesek azonban, hogy igazolják, a férfiak esetében nincs összefüggés a magas glükóztartalmú ételek és a szívbetegségek között. Victoria Taylor, vezető szívegészségügyi dietetikus a Brit Szív Szövetségtől elmondta, hogy a nőknek hasznos lehet, ha alacsonyabb GI-ű ételeket választanak, hogy csökkentsék a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. „Megpróbálhatják szélesíteni az elfogyasztott kenyér- és gabonafélék választékát például magokkal, rozzsal vagy zabbal. Ehetnek több babot és hüvelyeseket, több zöldséget és gyümölcsöt.”