A pajzsmirigy-túlműködés és a stroke összefügg

„Ez egy jól kontrollált elemzés, és a hipertireózisban szenvedő betegeknek azonnal kezelésben kell részesülniük, hogy meg lehessen előzni ezeket a szövődményeket” – nyilatkozta Dr. Majaz Moonis, a Massachusetts Egyetem stroke-kutató intézetének igazgatója. Azt egyelőre nem tudni, hogy a pajzsmirigy-túlműködés okozza az agyi érkatasztrófát, vagy a betegség más kockázati tényezők markere, de Moonis úgy véli, hogy a kutatás eredményei nem meglepők. „A hipertireózisban szenvedő betegek esetében gyakoribb a magas vérnyomás és a pitvarfibrilláció, ami jól dokumentált.”

A Stroke folyóirat április 1-i számában közzétett tanulmány során a Tajpej Orvostudományi Egyetem kutatói Herng-Ching Lin vezetésével 3176 hipertireózisban szenvedő fiatal felnőtt adatait elemezték. Ezeket az embereket 25 408 hasonló alannyal vetették össze, akikben nem jelentkezett a betegség. A kutatók öt évig követték nyomon a pácienseket. Ez idő alatt 198 alany szenvedett agyi érkatasztrófát, köztük 31 hipertireózisos beteg és 167 pajzsmirigy-túlműködésben nem szenvedő alany.

Az életkor, a nem, a jövedelem, a környezet, a magas vérnyomás, a diabétesz, a pitvarfibrilláció, a magas koleszterinszint, a szívkoszorúér betegség, és a szívritmuszavar elleni gyógyszerek szedésének figyelembe vételével a kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők esetében 44 százalékkal magasabb a stroke kockázata, mint a betegségben nem szenvedőkben. Ez az első olyan tanulmány, amely összefüggést mutatott ki a stroke és a pajzsmirigy-túlműködés között.

Lin elmondta, hogy a világ népességének körülbelül 2 százaléka szenved pajzsmirigy-túlműködésben, amely felgyorsítja az anyagcserét, verejtékezést, fogyást, hasmenést és idegességet vált ki.

Dr. Larry B. Goldstein, a Duke Egyetem stroke-kutató központjának vezetője szerint azonban a tanulmány nem mutat ok-okozati összefüggést a hipertireózis és a stroke között.

„Az a kérdés, hogy ez valódi-e, és mi a potenciális mechanizmus?” – veti fel a kérdést a szakértő. „Az általános kockázat viszonylag alacsony. 250 hipertireózisos betegre körülbelül egy jut, aki stroke-ot kap.”

Goldstein szerint a pajzsmirigy-túlműködés kezelésével valószínűleg meg lehetne szüntetni a stroke-kal összefüggő kockázati tényezőket.