A jó minőségű kávé csökkenti a rák kockázatát

Magyarországon a lakosság 80 százaléka fogyaszt rendszeresen kávét – áll a Young and Partners Kommunikációs és Tanácsadó Kft. közleményében. Kevesen tudják azonban, hogy a más-más összetételű és elkészítésű kávék között nem csak ízükben és illatukban, de az egészségre gyakorolt hatásukban is számottevő különbségek vannak.

Mivel gyakran a koffein számlájára írnak olyan káros mellékhatásokat, mint a magas vérnyomás, a gyomorfekély, a szívkárosodás, a koleszterinszint-növekedés és a csontritkulás, ezért alaposan kell kiválasztani a megfelelő kávéalapanyagokat.

„A rosszul elkészített kávé valóban lehet egészségre ártalmas, a csökkent minőség és ízélmény mellett ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni a kávékészítés tudományára” – mondta Molnár Attila, háromszoros  bajnok kávészakértő.

Tudományos kísérletekkel ugyanis szakemberek bizonyították: a minőségi kávé, illetve a benne lévő koffein pozitív hatást gyakorolhat a szív-és érrendszerre, csökkenti a vesekő kockázatát, az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit, enyhíti a migrénes fájdalmakat, erősíti a fogzománcot, és a rák elleni küzdelmekben is szerephez juthat.