A hétvégi lustálkodás növelheti a cukorbetegség kockázatát

Az ébredés időpontjának változása ráadásul nemcsak a 2-es típusú diabétesz veszélyét növeli, hanem a szívbetegségét is.

””

Régóta ismert tény, hogy a több műszakban dolgozók egészségi állapota rosszabb, mert a munka folyton megszakítja a természetes cirkadián ritmusukat.

A mostani vizsgálat során úgy találták, hogy kedvesebb a vércukorszintet csökkentő vegyület azoknak a felnőtteknek a vérében, akik változó időpontban ébrednek. A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szaklapban megjelent kutatás az első, mely nem műszakban dolgozóknál veszi górcső alá az úgynevezett „társadalmi jetlag” jelenségét.

A szerzők szerint a vezetőknek érdemes lenne számításba venni, hogy a pihenés ideje kihat a dolgozók egészségére.

„A társadalmi jetlag az egyéni cirkadián ritmus és a külső időbeli elvárások eltérését jelenti. Ez az első olyan kutatás, ami kimutatja, hogy a nem szélsőséges eltérés is anyagcsere-problémákat okozhat. Hozzájárulhat többek között a túlsúly, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásához is” – fogalmazott Dr. Patricia Wong, az amerikai Pittsburgh-i Egyetem munkatársa.

A kísérlet során 447 főt figyeltek meg, akik mindannyian 30 és 54 év közöttiek voltak, s legalább heti 25 órát dolgoztak az otthonuktól távol. Aktivitás- és alvásmérő karkötővel rögzítették a tevékenységeiket.