Alultápláltság
Az alultápláltság oka lehet az éhezésen vagy kiegyensúlyozatlan étrenden túl emésztőrendszeri betegség, felszívódási zavar, vagy már betegség is. Súlyos betegségekhez, halálhoz vezethet kezeletlenül. Gyermekeknél visszaveti
Az alultápláltság oka lehet az éhezésen vagy kiegyensúlyozatlan étrenden túl emésztőrendszeri betegség, felszívódási zavar, vagy már betegség is. Súlyos betegségekhez, halálhoz vezethet kezeletlenül. Gyermekeknél visszaveti
Az angolkór a D-vitamin, kalcium és foszfát hiánya miatt kialakuló betegség, mely a csontok gyengülését és elpuhulását okozza. Kisgyermekkortól kezdett kezeléssel a maradandó csontvázdeformitások megelőzhetők.
Az anorexia táplálkozási betegség. A beteg retteg az elhízástól, és annyit sem hajlandó enni, hogy fenntarts a korának megfelelő minimális testúlyt. Jellemző a torzult testkép,
A bulimia olyan táplálkozási betegség, melyre a rendszerint titokban történő nagy evészetek, majd az ezt követő önhánytatás, hashajtók kritikátlan használata jellemző. A beteg kontroll nélkül
A beri-beri a tiamin (B1-vitamin) hiánya miatt kialakuló betegség. Két formája ismert az ún. „nedves”, vagy kardiovaszkuláris beri-beri, mely a szívet és az érrendszert érinti,
Az elhízás (obesitas) anyagcserefolyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavar, mely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a
A farkasvakság az A-vitamin hiánya miatt kialakuló pálcikapusztulás következménye. A pálcikák a szemben azok a látóidegsejtek, melyek az éjjeli látásért felelősek. Megfelelő vitaminpótlás esetén a
Kóros soványságról beszélhetünk 18,5-es testtömegindex (BMI= testsúly kilogrammban osztva a méterben mért testmagasság négyzetével) esetén. Oka lehet az anorexia nervosa például. Szövődmény: menstruációs zavarok, csökkent
Az egész életen át tartó intoleranciát a gluténnek (sikér) nevezett összetett fehérje okozza, melyet a búza-, árpa-, tönköly- durum- és a rozsliszt is tartalmaz. Az
A skorbut a C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség. Az egyoldalú étkezés (nyers gyümölcsök és zöldségek hiánya) miatt főleg a tengerészek körében fordult elő.